Зараз іде скоординована робота з дискредитації Майдану та розслідування по ньому – екскерівник управління ГПУ Сергій Горбатюк

Зараз іде скоординована робота з дискредитації Майдану та розслідування по ньому – екскерівник управління ГПУ Сергій Горбатюк

20 лютого 2014-го року сталися найтрагічніші події Революції Гідності. Тоді у центрі Києва посеред дня під об’єктивами сотень відеокамер вітчизняних та міжнародних ЗМІ загинуло близько 80 українців, десятки зникли безвісти, були поранені, заарештовані. Загиблих на Майдані у суспільстві стали називати Небесною Сотнею. Їхні родини, громадські діячі, політики, правники та досі вимагають зробити правову оцінку тим подіям і назвати винних у масових розстрілах. На якому етапі розслідування зараз, що змінилося з розформуванням відділу генпрокуратури, яким займався справами Майдану, та як на них вплинув політичний “вітер змін” — в етері Українського радіо розповіла виконавча директорка Центру громадянських свобод, активістка ініціативи “Євромайдан SOS” Олександра Романцова та колишній керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Це нам здається, що ніхто не покараний, а там, насправді, 48000 епізодів, тобто зараз 30 людей в ДБР розглядають ці справи, це приблизно по 14 тисяч епізодів на кожну людину", – розповідає виконавча директорка Центру громадянських свобод, активістка ініціативи "Євромайдан SOS" Олександра Романцова. "Від правоохоронців було близько 700 скарг, 13 людей загинуло, але, якщо подивитися на травми, через які вони загинули, то це – обмороження". 

Нагадаємо, раніше "Опозиційна платформа – За життя" заявила, що поранення та смерті силовиків під час подій Євромайдану теж мають бути розслідувані. 

Олександра Романцова згадує як під час подій Революції Гідності, до них з проханням про допомогу дзвонили не лише євромайданівці: "Ми, за період трошки більше трьох місяців, прийняли більше 16 тисяч дзвінків на "гарячу лінію" . Нам дзвонили всі, від варіантів: "Здохніть ви всі, зі своїм Майданом" , нам дзвонили і з "Антимайдану", куди примусово звозили людей, які дзвонили і питали: "Що мені робити? Бо мене привезли, сказали написати дві заяви – про звільнення з місця роботи та прийом на роботу. І якщо не відстою в Києві два тижні, то одну заяву приймуть, а іншу – ні. Ця робота в мене, єдине місце де я можу працювати в маленькому містечку на сході України".

Олександра Романцова, фото - islam.in.uа

"Були дзвінки родичів "ВВшників" (Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ – ред. ), вони кажуть: "В них позабирали мобільні телефони, вони там стоять з ранку до вечора". Вісімнадцятирічні хлопці стояли в дорослих підгузках, тому що їм не дозволяли відійти в туалет. Після першої спроби "зачистити" КМДА, їм дали лише один день відіспатися просто на карематах в Палаці "Україна". Я до чого? Те, що відбулося з боку офіцерського складу, з боку Міністерств до правоохоронців, це – величезне порушення прав людини. І більшість хлопців там постраждали, бо їх не зміняли вчасно і в них була осіння форма. Так от, Олена Лукаш, вона – злочинниця по відношенню до правоохоронців, які були на Майдані", – розповідає Романцова.

 Напередодні одіозна ексміністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш в ефірі телеканалу ZІК, який пов’язують із Віктором Медведчуком, заявила, нібито посилаючись на результати розслідування, що "Небесна Сотня" сфальсифікована, бо ніхто їх не розстрілював". Також вона заявила, що "на Майдані люди чинили самогубства, помирали від серцевих нападів і вбивали один одного", що багато з Небесної Сотні – люди, які померли в ці дні на території України, а не в Києві.

Документи, які показує Олена Лукаш, дійсно можуть бути матеріалами розслідувань, але вони не підлягають розголошенню, каже колишній керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк. "На мою думку, це один з наших не доброчесних прокурорів, який працював у групі, розслідуючи зокрема вбивства правоохоронців, звільнився і почав передавати оці матеріали. Це є злочин, і відповідно було зареєстровано кримінальне провадження в ДБР, воно розслідується. Але й самі коментарі, з приводу цих матеріалів, у більшості – маніпулятивні і брехливі. І я згоден, що на теперішній час іде скоординована діяльність ряду осіб, та ж Лукаш, і Портнов, і окремі ЗМІ, Інтернет, які поширюють ці брехливі повідомлення, щоби дискредитувати Майдан, події та дискредитувати розслідування".

Горбатюк вважає, що колишнє керівництво Генеральної Прокуратури вжило усіх кроків, щоби створити перешкоди розслідуванню "майданівських справ": "Під виглядом реформ, закінчення повноважень прокуратури, хоча і мали можливість цього уникнути. І нинішнє керівництво прокуратури вважає, що злочинної організації Януковича не існувало, незважаючи на те, що Януковичу та ще ряду осіб висунуто звинувачення, підкріплені доказами, повідомлено про підозру. І вони розділили злочини на економічні, на злочини під час Майдану і направляли в інші інстанції, щоб не було досягнуто загального результату розслідування. Але, і попередній прокурор (Юрій Луценко – ред. ) вживав заходів, щоби не досягти результату по економічним злочинам, зокрема по тій самій Лукаш. Ще в лютому 2017-го року було закінчено розслідування за підозрою у розкрадання 2,5 млн гривень державних коштів. Але Луценко блокував цей процес, і не дав слідчим направити цю справу на завершення до суду. Так само як і стосовно Портнова. Тому, цій “активності” сприяло і колишнє керівництво і теперішнє, які втручаються у хід розслідування”.

Нагадаємо, як повідомив в етері Українського радіо один із адвокатів родин “Небесної Сотні” Роман Титикало, зараз зі зміною прокурорів фактично відбувся зрив справ Майдану. "Як на мене, до цього були певні об’єктивні обставини. А зараз відбувся зрив справ Майдану, коли замінили тих прокурорів, які роками вели ці справ знають все досконало, на підконтрольних прокурорів”.

Сергій Горбатюк, фото - з відкритих джерел