Літак з евакуйованими громадянами повернувся з Уханя до України. Чому їх не варто боятися

Літак з евакуйованими громадянами повернувся з Уханя до України. Чому їх не варто боятися

В пасажирів та членів екіпажу авіарейсу із Уханю не виявлено жодних симптомів гострих респіраторних захворювань. На борту літака було 45 громадян України і 27 іноземців, які виявили бажання вилетіти з Уханя спеціальним рейсом, та члени екіпажу, серед яких 3 медика. Всі українці є здоровими, після огляду у пасажирів не виявили ознак захворювання. Їх розмістять на 14 днів у медичному центрі Національної гвардії України "Нові Санжари" у Полтавській області.

0:00 0:00
10
1x

Китайський науковий журнал щодо епідеміології (Chinese Journal of Epidemiology) ще 17 лютого писав, що пік епідемії уханського вірусу, який припав на 23-26 січня пройшов. Тепер епідемія пішла на спад. 81% пацієнтів перенесли легку форму захворювання, а смертність від вірусу усього 2,3%. 

Міфи, пов’язані з уханським вірусом, розвіює доктор медичних наук Алла Мироненко: "Якщо люди здорові і будуть перебувати у закритому ізольованому приміщенні, а умови для цього вже готові, то ніякої загрози немає. Якщо хтось захворіє, хоча ймовірність цього вкрай мала, то усі залишаться на карантині, поки людина не одужає. Ніякої небезпеки в цьому немає".

Вірус передається через повітря при близькому контакті. Можливо, вірус передається через каналізаційні стоки. Проте умовою утримання на карантині є окремі біотуалети, які будуть дезинфіковані та оброблені.

Заходи безпеки та профілактики від вірусних захворювань (в тому числі коронавірусу):

- носіння маски, де є небезпека зіткнутися з хворою людиною; змінювати її кожні 2-3 години. Варто пам’ятати, що на свіжому повітрі заразитися будь-якою респіраторною хворобою не можливо.

- регулярне миття рук.

- обмеження контактів хворих людей.

Фото: ukrinform