Російські медіа лякають, що в Україні немає кому боротися з коронавірусом

Російські медіа лякають, що в Україні немає кому боротися з коронавірусом

Російські медіа лякають епідемією коронавірусу в Україні. Мовляв, українці, які підхоплять китайський грип, – приречені. І все через нібито зруйновану систему боротьби з епідеміями та нестачу фахівців-епідеміологів, яких сьогодні не навчає жоден український університет. Чому це на так? Аналізували в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Епідеміологічна система в Україні була реформована три роки тому. Замість Державної санітарно-епідеміологічної служби в країні запрацював "Центр громадського здоров’я МОЗ України", який наділений тими ж функціями.

В.о. міністра МОЗ Уляна Супрун свого часу пояснювала, що ліквідацію різних епідеміологічних інституцій було оголошено лише після того, як майже всі її контролюючі та дозвільні функції були передані до інших організацій відповідною постановою у 2014 році.

"У березні 2017 року Кабмін прийняв рішення про ліквідацію Держсанепідслужби. Її функції вже виконували МОЗ України, Держпраці та Держпродспоживслужба. Наразі ці функції також частково виконує і Центр громадського здоров’я. Зараз немає потреби створювати нову організацію чи реінкарнувати СЕС. Адже вже існує заклад, який виконує практично такі ж функції як і, до прикладу, CDC (Центри з контролю та профілактики захворювань в США)", – зазначила Супрун.

Державна установа "Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України" (ЦГЗ) – заклад охорони здоров’я, що відповідає за збереження і зміцнення здоров’я населення, соціально-гігієнічний моніторинг захворювань, епідеміологічний нагляд і біологічну безпеку, групову та популяційну профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями та стратегічне управління у сфері громадського здоров’я.

Крім того, українські медичні університети, як і раніше, продовжують підготовку лікарів-епідеміологів. 

Читайте також – Конспірологія, банани і шок-контент: міфи про китайський коронавірус

Медіаексперт Отар Довженко вважає, що "епідеміологічний" фейк, швидше за все, є частиною боротьби проти медреформи.

"Я не впевнений, що це той випадок, що такі фейки запускають для того, щоб дискредитувати всю Україну. Мені більше це схоже на частину тотальної боротьби проти медреформи. Тому що всі зрадофільські брехні у зв'язку з тим, що розвалили таку систему охорони здоров'я, як правило, якщо дослідити, то біля витоків цього всього стоять люди, які просто мають фінансове зацікавлення в тому, щоб знову повернути собі вплив на медичну галузь", сказав він. 

Засновник проєкту FakesKiller (ФейксКілер) Дмитро Потєхін додає, що цей фейк це той випадок, коли інтереси путінського режиму і місцевих українських корупціонерів збігаються.