Хочемо узаконити відповідальність за порушення тиші в громадському транспорті – Соломія Бобровська

Хочемо узаконити відповідальність за порушення тиші в громадському транспорті – Соломія Бобровська

Нещодавно інфопростір сколихнув скандал із волонтеркою медбатальйону "Госпітальєри" Яриною Чорногуз та Настею Конфедерат, яким за прохання вимкнути трансляцію російського серіалу в автобусі Луцьк-Київ водій нахамив, а згодом почав штовхати одну з дівчат, яка знімала інцидент на телефон. Історія стала каталізатором для народних депутатів, які хочуть заборонити музику та фільми у громадському транспорті: законопроєкт "Про акустичне насильство" вже з’явився у Верховній Раді. Про проєкт закону та шанси на його ухвалення Українському радіо розповіла народна депутатка України, членкиня фракції партії «Голос», секретарка комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

0:00 0:00
10
1x

"Ситуація, яка трапилась, як на мене, абсолютна дикість, неповага і речі, які не сумісні з шостим роком війни, але саме цей випадок став каталізатором для подання змін в закон про автомобільний транспорт. Мова йде не лише про шансон, російський контент, як фільми і так далі, а в принципі про аудіовізуальні твори. Іншими словами, йдеться про обов’язок водія забезпечити тишу під час виконання його обов’язків для того, що ніхто не відволікався, в першу чергу водій та пасажири, і депутатам потім не доводилося писати заяву про національне розпалювання ворожнечі", – розповіла Соломія Бобровська.

Депутатка звернула увагу, що коли ми їдемо іншими транспортними засобами, ми перебуваємо в повній тиші: "Якщо, наприклад, це літак, ви слухаєте музику в навушниках, ніхто не транслює це на весь борт. Така ж історія й тут. В першу чергу вона стосується водія, який має право не взяти на перевезення пасажира, який може створювати аудіовізуальний шум, зокрема, з допомогою технічних засобів. По-друге, водій зобов’язаний надати пасажирам можливість перебувати в повній тиші, це стосується і музики, і фільмів, крім інформації, яка стосується поїздки. Також це стосується і таксі, де водій має змогу слухати радіо, але за згодою пасажира. Це абсолютно нормальна етична сторона".

"Також ми хочемо зареєструвати й зміни в адміністративний кодекс про відповідальність за відмову на прохання пасажира припинити звуки будь-яких аудіовізуальних творів. Це буде становити за нашою пропозицією від 10 до 100 неоподаткованих мінімумів як штрафні санкції", – зазначила Соломія Бобровська.

Народна обраниця розповіла, що на підтримку ініціативи висловились кілька парламентських груп та фракцій: "Ми отримали підписи від "Слуги народу", групи "За майбутнє", очевидно, від "Європейської Солідарності" і, якщо не помиляюсь, представників "Батьківщини". Тобто ми намагалися консолідовано до цього підійти і дати зрозуміти, що наша мета – аби нам не впарювали під час поїздок контент, особливо російську продукцію. Але ми дійшли в різних опитуваннях до точки, коли люди в переважній більшості висловлюються, що хочуть мати тишу і спокійно їхати. Тому ми надіємося на внесення проєкту в зал".

"Щодо притягнення до відповідальності, я це бачу наступним чином. Перше – це фіксація порушення, а друге – це заява в поліцію разом з наданням доказів", – пояснила Соломія Бобровська.

ФОТО: Волинь24