Якою є політична ситуація в США напередодні виборів?

Якою є політична ситуація в США напередодні виборів?

Цей тиждень у США був дуже напружений. Два ключових напрямки, якими жила політична Америка, — це процедура імпічменту Трампа та кокуси демократів — внутрішньопартійні зібрання, під час яких американці озвучують свою прихильність тим, кого вважають кандидатом на наступних виборах президента. Журналістка Ірина Соломко в етері Українського розповіла про політичні настрої в США .

0:00 0:00
10
1x

"Трамп — переможець, він хизується цим. Це те, чого прагнули республіканці. Тому що вони хотіли провести цей розгляд імпічменту в сенаті якомога швидше, щоб швиденько закрити. Якщо говорити про те, яким чином це вплинуло на позицію Трампа, то він повернув собі трохи підтримки. Якщо дивитися на опитування, то 43,8% американців підтримують те, що він робить. 51,8% не підтримують", — розповідає журналістка Ірина Соломко .

Але сказати, що ця ситуація кардинально змінила його рейтинг, то це не так, говорить вона. "Якщо подивитися рейтинг за кілька років, то він плюс-мінус 5 таким і був протягом усього його президентства".

Що ж до подальших дій демократів, то тут є два прогнози: "Демократи заспокоються і не будуть розігрувати цю карту напередодні виборів, тому що вона, певним чином, закрита для категорії суспільства. Але люди, які були обвинувачами Трампа у Сенаті, від них уже звучали думки, що вони не завершать. І своє слово тут може сказати пан Болтон, це — це колишній радник Трампа з питань національної безпеки, який навесні має видати свою книгу. У ній, згідно даних медіа, куди потрапили уривки рукописів, зазначається, що Трамп сказав Болтону, що треба зупиняти надання допомоги Україні, допоки не буде справи проти Байдена (Джо Байден — один із претендентів у демократів, який може стати кандидатом у президента США ). Тут може бути новий поштовх для розвитку", — розповідає Ірина Соломко.

Однак, контрзахистом республіканців, каже вона, можуть стати удари по Байдену. "Республіканці зможуть, в свою чергу, ініціювати відкриття розслідування, особливо, якщо Байден переможе в номінації і буде кандидатом від демократів, то, відповідно вони можуть грати проти демократів у такій самій юридичній площині, тиснучи на те, щоб проти Байдена та його сина були порушені певні процедурні дії щодо того, що він робив в Україні". 

Президентські вибори у США пройдуть 3 листопада 2020 року.

Нагадаємо, 5 лютого Сенат США виправдав президента Дональда Трампа за обома статтями імпічменту: зловживанням владою та перешкоджанням роботі Конгресу.

Розслідування, що передувало офіційному оголошенню імпічменту президента США Дональда Трампа, розпочалося через заяву анонімного інформатора, який стверджував, що президент Трамп чинив тиск на президента України Володимира Зеленського з метою схилити українську владу до проведення розслідувань проти його політичних конкурентів в обмін на військову допомогу. 

Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови Трампа з Зеленським, яка підтвердила це повідомлення.

19 грудня минулого року Палата представників оголосила Трампу імпічмент, звинувативши його у зловживанні владою та втручанні в роботу Конгресу. 

фото - dt.ua