Місцеві вибори. Що змінилося для виборців із громад та як голосуватиме столиця

Місцеві вибори. Що змінилося для виборців із громад та як голосуватиме столиця

У жовтні 2020-го року ми обиратимемо місцевих депутатів та голів за новими правилами. На них впливатиме й новий виборчий кодекс і поки ще не ухвалені зміни у частині Конституції відповідно до Закону про децентралізацію. Координаторка руху "Чесно" Віта Думанська в етері Українського радіо назвала основні зміни, які чекають на нас на виборах-2020, а також порадила, що робити виборцям, аби їхні голоси дійсно були ефективними для громад.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що вже змінилося?

 

Різні правила проведення виборів у тих містах, де 90+ тисяч виборців, і у тих, де менше виборців. Тих, що 90+ тисяч — в Україні тридцять. Це обласні центри й декілька міст. У них запрацює пропорційна система з відкритими списками. Що це означає? Люди будуть голосувати і за партію, і за кандидата від партії, яку підтримують.

 

Вибори у великих містах:

 

* Змінюється кількість округів. Округи зросли. Треба кількість депутатів у раді розділити на 10, відповідно, це — кількість округів. Але на одному окрузі буде 3 депутати. Це також новація. 
* У великих містах змінюється вартість застави. Вартість застави зросла у 40 разів. "Але, після того, коли ми почали говорити, що ці умови нереальні, що всі країни зменшують вартість входу в політику, а в нас відбувається навпаки, внесли альтернативний  законопроєкт, який коригує розмір застави. І вона зросте не в 40 разів, а в 11", 
 говорить координаторка "Чесно". 

* Не зменшується кількість депутатів.
* Змінився бюлетень. Попередній варіант бюлетеня, який з’явився на сайті ЦВК, дуже плутав людей і унеможливлював фіксацію голосування виборчою комісією. Тому рух "Чесно" розробив альтернативний варіант бюлетеня, в якому, коли ти обираєш партію, ти відразу обираєш кандидата. І це зручніше, він виглядає структурованіше. Коли людина вибере лише партію, а не кандидата, то голоси розподіляються пропорційно між усіми кандидатами від партії. І в такому випадку, система відкритих списків стає закритою.

 

Вибори у малих містечках:

 

У малих містах запрацює мажоритарка. Можуть висуватися не лише кандидати від партій, а й самовисуванці. З одного боку, це відкриває шлях активістам, а з іншого — коли немає партій, ми не можемо говорити про нормально представництво. Бо немає єдиної лінії того, що відбуватиметься в країні, області, місті й громадах. Віта Думанська: "З одного боку, партія, яка працює з виборцями, має розгалужувати свою мережу. Але трапляється так, що складно знайти людей, які будуть представляти її інтереси. І ми маємо те, що називається “продаж політичної франшизи". Тобто, знаходиться активна група, яка готова для партії "Х" створити осередок і виграти вибори у місцевій раді і часто воно не пов’язано з ідеями, які партія на національному рівні транслює".

 

Ключове, що не зробив новий Виборчий Кодекс, каже координаторка "Чесно", він не уніфікував правила на національному рівні. "Ми отримали компіляцію законів, які по-різному регулюють підходи до виборів. Не відбулося уніфікації історії з заставами. Ми говоримо про пропорційку з відкритими списками, вона продовжується тільки до рівня 90+, але не поширюється далі. Відповідно, тут є теж свої неспівпадіння. У нас є ще трошки часУ, але я відчуваю і прогнозую, що це ще не остаточна версія виборчих правил, і ми їх будемо змінювати".

 

"Чесно" рекомендує виборцям:

 

* Розібратися і зробити поінформований вибір за ту політичну силу, яка буде представляти інтереси.
* Правильно заповнити бюлетень.
* Утриматися від "гречкосійства".

 

Зміни правил голосування у Києві.

 

Києву народні депутати можуть бути спецстатус, так уже неодноразово робили, говорить Віта Думанська, координаторка руху "Чесно": "Кількість депутатів у Київраді мала би зменшитися. 80 — це була би оптимальна чисельність, якби запрацювали районні ради (їх відновлення передбачає нова редакція "Закону про столицю" — ред.). Зараз точиться дискусія про магістрати, але в законі навіть мені складно розібратися з цими моментами. Тому що вони прописані нечітко. До "Закону про столицю" дуже багато запитань. Його вже охрестили в Раді "багатостраждальним". Складний процес, але класно, що він рухається із залученням стейкхолдерів. Було би добре, щоб його ухвалили до виборів, і столиця жила за новими правилами".

 

"З того, що ми чуємо на обговореннях, зараз готові робити для столиці та, можливо, таких регіонів як велика Дніпропетровська область, окремі правила. Я проти того, щоб робити території привілейованими. Уніфіковане виборче законодавство"

 

Внутрішньо переміщені особи.

 

За новими положеннями, переселенці зможуть голосувати за місцем фактичного перебування. "Вони можуть змінити свою виборчу адресу на адресу в Києві, тепер їм дозволили голосувати на місцевих виборах. Я вважаю це дуже прогресивний крок, тому що, не не можна не вважати членом громади людину, яка тут постійно проживає", — каже Віта Думанська.

 

Напередодні, під час засідання парламентського комітету, віце-прем’єр-міністр – міністр розвитку громад та територій Денис Шмигал поінформував, що саме місцеві вибори завершать реформу децентралізації, яка розпочалася в Україні ще 2015-го року. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що хоче провести місцеві вибори на території України, включаючи Донбас.

 

фото - 24tv.ua