ЗНО-2020: реєстрацію розпочато. Які особливості цієї кампанії?

ЗНО-2020: реєстрацію розпочато. Які особливості цієї кампанії?

Від 3 лютого до 24 березня можна зареєструватися на ЗНО-2020. А саме зовнішнє незалежне оцінювання розпочнеться 21 травня. Чи будуть зміни у цьогорічній кампанії та як оцінювання стає більш прикладним до життя, в ефірі Українського радіо розповіла начальник відділу інформації та комунікації з громадськістю українського центру оцінювання якості освіти Ірина Клименко.

0:00 0:00
10
1x

Реєстрація на пробне ЗНО вже завершилася, воно пройде в березні. Наскільки пробне ЗНО користується популярністю?

Пробне тестування – це можливість ознайомитися з процедурою тестування. Як відбувається, у який спосіб, допуск до тестування, які документи потрібно взяти. Існує дуже багато думок щодо пробного тестування, але кожна людина вирішує самостійно. Воно дає можливість розрахувати, скільки часу потрібно, щоб перенести правильно в бланки відповіді, аби не помилитися. Бо, іноді буває, що людина починає переносити "хрестики" і через хвилювання допускає багато помилок. Що стосується популярності, то пробне тестування щороку її не втрачає. Певно, є на те запит суспільства.

Чим цьогорічне ЗНО відрізнятиметься від тогорічного?

Якщо ми говоримо про особливості й нововведення, то тут все традиційно відпрацьовано: та ж кількість предметів, той же період реєстрації, той самий графік проведення: якщо ми знаємо, що минулого року розпочиналося ЗНО математикою і завершувалося хімією, так само ми цю традицію не змінюватимемо. Цього року іспит з математики ще складатимуть на вибір, а вже з наступного – всі без винятку учасники тестування. До вступу до закладів вищої освіти чинними є сертифікати, тобто, результати ЗНО, 2017-го, 2018-го і 2019-го років. Виняток – результати з іноземних мов за 2017-й рік, оскільки з 2018-го є таке завдання як аудіювання.

У грудні минулого року були оприлюднені результати міжнародного дослідження якості системи освіти "PISA", і ми побачили, що українська система освіти нижча за середню. Чи плануються зміни форматі системи незалежного оцінювання знань, аби ми покращили результати дослідження "PISA"?

Вже кілька років поспіль у завдання з математики, хімії, біології додаються компетентнісні завдання. Не просто застосувати формулу, а порахувати, наприклад, скільки треба кахлю в кімнату, подібні приклади були під час міжнародного дослідження. Цікавим є також завдання про поштове відправлення. Коли учень має порахувати, скільки заплатити за вагу пересилки кількох коробок. Це не просто формула, а її практичне застосування. Також хочу сконцентрувати увагу, що завдання міжнародного дослідження "PISA" і завдання підсумкової атестації й ЗНО дещо різняться. Відповідно, різні інструменти. Хочу звернути увагу, що під час дослідження "PISA" використовувалися не лише тестові зошити, а й заповнювалася анкета. Важливо було дізнатися, що вплинуло на рівень сформованості читацької, природничо-наукової чи математичної компетентностей. А, якщо ми говоримо про ЗНО, то це – рейтингування для участі в конкурсі вступу до вишів. А державна підсумкова атестація – це оцінювання за рівнем навчальних досягнень.

Багато експертів від освіти говорять про те, що діти, коли готуються складати ЗНО, вони "заточені на тести". І, відповідно, шкутильгає рівень освіти. Де шукати золоту середину?

Якщо ми говоримо "заточені на тест", то, відповідно, відпрацьовані всі алгоритми виконання завдань. Чому ж тоді не такі високі результати, з тієї ж математики, фізики, географії. Також ми говоримо про відточеність виконання тих чи інших завдань, які щороку, фактично, повторюються. Якщо є проблема з виконанням завдань на дроби, вона залишається.

Раніше було багато скандалів навколо ЗНО. Чи є вони зараз? Яка динаміка звернень людей, які не задоволені результатами?

Щодо нечесності деяких людей, які створюють Телеграм канали, де пропонують послуги, правильні відповіді, ми це відстежуємо, повідомляємо в СБУ. Крім того, є джерело комунікації Центру в Телеграмі, де молодь може швидко отримати ту чи іншу інформацію щодо ЗНО. Що стосується проблем, вони з року в рік є і будуть, однак, караван іде.

Читайте також на цю тему: Чому участь у пробному тестуванні допомагає успішно скласти ЗНО

Ірина Клименко, фото - FB