ПАРЄ перебуває в стані вільного падіння – Дмитро Кулеба

ПАРЄ перебуває в стані вільного падіння – Дмитро Кулеба

Віце-прем’єр міністр України Дмитро Кулеба в ефірі Українського радіо розповідає про результати засідання Ради асоціації Україна-ЄС, промисловий безвіз та наслідки Брекзиту для України.

0:00 0:00
10
1x

Верховна Рада України 16 січня ухвалила заяву про повернення постійної делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи у 2020 році. 28 січня закінчилося шосте засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Про перемоги та поразки  України під час цієї події розповідає Дмитро Кулеба: "Те, як відбулося підтвердження повноважень Росії у Страсбурзі і те, як був реформований санкційний механізм підтверджує, що ПАРЄ перебуває в стані вільного падіння. По-перше, це пояснюється тим, що в низці європейських столиць побутує думка про неефективність політики санкцій щодо Росії та прагнення додати елементи діалогу та співробітництва з Російською Федерацією. А друга причина доволі очевидна - це бізнес, який хоче торгувати з Росією, отримувати російські інвестиції. І на низку європейських урядів цей бізнес доволі ефективно тисне. Парламентська асамблея – це місце, де триває постійна боротьба. ПАРЄ – це орган, який досяг дна і пробив його, але продовжує своє існування і залишається платформою для боротьби, де тренд так само може змінитися на позитивний для нас. Міжнародний політикум – це завжди гра в довгу. Сьогодні ти програв, завтра виграв – тому боротьбу потрібно продовжувати".

Переваги запровадження  промислового безвізу для України Дмитро Кулеба коментує так: "Цей безвіз означає, що товар, вироблений в Україні отримує сертифікат якості в Україні не потребує додаткової європейської сертифікації,  щоб мати можливість продаватися на території Євросоюзу. Коли Україна матиме цей промисловий безвіз, вітчизняні виробники будь-яких нехарчових товарів зможуть експортувати свої товари в Євросоюз на заможній ринок і, відповідно, заробляти більше грошей.  Крім того, це зробить вітчизняну економіку більш привабливою для інвестицій".

Слід зазначити, що 31 січня 2020 року Британія залишає Європейський Союз. На питання, як Брекзит вплине на стосунки України та Британії та чи стане він поштовхом до розпаду Євросоюзу Дмитро Кулеба відповідає: "Євросоюз не зникне. Немає жодних дискусії, щодо виходу інших країн з Євросоюзу. У виході Британії я не бачу трагедії ані для самої Британії, ані для Євросоюзу. Попри всі сльози і посмішки Брекзит піде на користь і Британії, і Євросоюзу, і нашим стосункам із Британією. Єдиний негатив полягає в тому, що в Євросоюзі Британія була голосом на нашу підтримку.  В цьому плані ми втратили. Проте Україна матиме гарну торгівельну угоду з британцями. Вони матимуть більше гнучкості в питаннях підтримки України. Ми використаємо ці можливості і Британія навіть поза межами Євросоюзу залишиться нашим великим другом і партнером".

На фото: Дмитро Кулеба