Конспірологія, банани і шок-контент: міфи про китайський коронавірус

Конспірологія, банани і шок-контент: міфи про китайський коронавірус

Новий коронавірус, поширення в інших країнах, зокрема в Європі, збільшення кількості померлих і відсутність вакцини – благодатний грунт для поширення фейків. В ефірі Українського радіо з головною редакторкою інформаційної кампанії "По той бік новин" Альоною Романюк розбиралися, чи справді новий вірус створили китайці, які є маніпуляції з темою вірусу в Україні і до чого тут банани.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Конспірологічний фейк з Росії – коронавірус створили китайські вчені, щоб знищувати біороботів.

Упродовж останніх десятиліть в Росії спостерігається небезпечна тенденція масових псевдонаукових фальсифікацій псевдопатріотичної спрямованості, що активно поширюються в Інтернеті. 25 січня на одному з таких Youtube-каналів було опубліковане відео, в якому псевдовчений розповідав про те, що нібито китайські вчені створили новий штам коронавірусу як зброю, але не проти справжніх людей, а проти біороботів. Псевдонауковець запевняв, що у Китаї начебто проводять масштабні біологічні військові навчання, під час яких коронавірусом було вже заражено 100 мільйонів китайців. Станом на 30 січня відео набрало більше 340 000 переглядів.

Головна редакторка інформаційної кампанії "По той бік новин" Альона Романюк пояснює, чому конспірологічні фейки щодо коронавірусу так швидко поширюються.

"Нам надають сухі факти – у нас є коронавірус, наразі немає від нього вакцини, немає від нього лікування, є така кількість інфікованих, така кількість померлих, в таких країнах зафіксовано цей вірус. А хочеться більше знати – всі ж медіа про це говорять. Що відбувається? На арену виходять псевдоексперти, які говорять про роботів, про різні конспірологічні теорії", – розповідає редакторка інформаційної кампанії "По той бік новин" і додає, що такі прийоми, які дозволяють а) привабити аудиторію; б) шокувати.

Альона Романюк звертає увагу на суперечливу тезу про те, що нібито китайці запустили новий вірус, але наразі Китай найбільше страждає від коронавірусу.

Історія з коронавірусом продовжується. До чого тут банани?

Соціальними мережами через приватні месенджери шириться повідомлення про те, що нібито в лікарні Сіньхуа вже загинуло 23 людини, які були заражені вірусом N7N9. У фейку йдеться про те, що у новинах якогось головного каналу попросили тимчасово не вживати бананів, особливо завезених з півдня. Також фейк містить вказівку негайно відправити це повідомлення всім людям, за яких адресат переживає, а ще краще розмістити його у групових чатах.

Це фейк, який був поширений кілька років тому, але з пташиним грипом. Цього разу його знову почали поширювати на російськомовних теренах фейсбуку чи чатах у вайбері.

"Згадується Сіньхуа – але це не лікарня, це китайська інформаційна агенція. Згадується вірус N7N9 – це зовсім не той вірус. Ймовірно, йдеться про вірус H7N9 (пташиний грип), який поширювався у 2012-13 роках. Такі фейки побудовані за технологією напівправди – є частина правди і частина брехні", – каже Альона Романюк

Щоб в інформаційному шумі, зберігати холодну голову, слід розуміти, якими є шляхи поширення нового вірусу.

"Коронавірус – це вірус, який передається від тварини до тварини, зараз від тварини до людини і, що найнебезпечніше, від людини до людини. До чого тут банани? Це як з посилками з Китаю. Людей закликають їх не забирати. Ні, вірус не передається, оскільки посилка йде кілька тижнів, а вірус поза межами організму ссавців може жити максимум дві доби"

Як ЗМІ маніпулюють читачами і поширюють паніку через заголовки

Цього тижня десятки медіа повідомили про перший випадок коронавірусу в столиці України. Зокрема сайт Politeka.net повідомляв: "Коронавірус дістався Києва: під ударом тепер кожен українець, перші подробиці". Стаття супроводжувалась картинкою з натовпом людей у масках. Сайт "РБК-Україна" лякав: "Коронавірус дістався до Києва: медики просять не панікувати". Сайт Znaj.ua. сіяв паніку – «Коронавірус уже в Києві, зафіксовано перший випадок зараження "чумою" з Китаю". Так у читачів складалося враження, що в Україні зафіксували випадок зараження саме китайським типом вірусу. І лише потім почали з’являтись заголовки зі словами "уточнення", "але не той" "не з Китаю". Зокрема сайт BBC Україна написав: "Фальшива тривога. У Києві виявили коронавірус, але не той".

Як свідчать дослідження, сім з десяти людей не читають текстів новин, а читають лише заголовки. Варто розуміти, що споживачі завжди платять за контент – своїм часом, своєю увагою.

"Саме за цією увагою ганяються сайти-сміттярки або ті, хто вражають. Яким чином? Вони намагаються таким "шокуючим", "вбивчим", унікальним контентом привернути більше людей. Чому так? Чим людей прочитають цю новину, тим більше відвідувачів буде на ресурсі, тим більше рекламодавців прийде або дорожче буде коштувати реклама. Це така схема отримання прибутку", – пояснює головна редакторка інформаційної кампанії "По той бік новин" Альона Романюк

Що робити?

Потрібно мити руки, достатньо спати, збалансовано харчуватися і не поширювати фейкових новин. Якщо немає підтвердження від уповноважених медичних органів, немає інформації на їхніх сторінках, не діліться повідомленнями про інфекції чи смерть, спричинені новим коронавірусом.