Сподіваюсь, що Єдина інформаційна система трансплантації запрацює з вересня 2021 року – Дмитро Коваль

Сподіваюсь, що Єдина інформаційна система трансплантації запрацює з вересня 2021 року – Дмитро Коваль

Про стан системи трансплантації в Україні в ефірі Українського радіо розповів заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль.

0:00 0:00
10
1x

Дмитро Коваль розповів, що вже наприкінці минулого року в Україні були виконані поодинокі трупні трансплантації. Втім, значною проблемою залишається відсутність єдиної системи трансплантації в Україні – між діями людей у різних закладах немає синхронізації та взаємного інформування, багато моментів залежать від рішень чиновників.

"Потрібно зменшити людський фактор у прийнятті рішень. Тому й було взято курс на побудову системи трансплантації в Україні, – пояснив Дмитро Коваль. – Група експертів розробила зміни до закону про трансплантацію, і відповідно до цих змін зараз відбувається розробка необхідних підзаконних документів. Мова не лише про органну трансплантацію – мова також про трансплантацію кісткового мозку".

Заступник міністра охорони здоровя наголосив, що тепер у будь-якій клініці, де є відділення інтенсивної терапії, буде відбуватись діагностика смерті мозку. Після цього автоматично будуть повідомлятися відповідні служби, Центр транспланткоординації, і після цього проводитиметься розмова з родичами.

Смерть мозку не означатиме трансплантацію – у будь-якому разі рішення про те, чи стане людина посмертним донором, прийматиме вона сама та її родичі.

"Зараз ми займаємося побудовою Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Вже виконане технічне завдання, а тепер систему треба наповнити інформацією та навчити підбирати пари. Від жовтня було створено робочу групу, долучено фахівців за кордоном задля рецензування напрацювань. Було взято досвід США, Іспанії, і відповідно до цього було розроблено перелік критеріїв, які ми передали фахівцям. Я сподіваюсь, що система запрацює з вересня наступного року", – наголосив Дмитро Коваль.