Шевченківська премія-2020: як обирали фіналістів у музичній номінації — коментує Ігор Панасов

Шевченківська премія-2020: як обирали фіналістів у музичній номінації — коментує Ігор Панасов

Члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка на засіданні за результатами таємного голосування відібрали твори, які братимуть участь у третьому турі конкурсу. Номінацію "Музичне мистецтво" представлять гурт "ДахаБраха" з музичним альбомом "Шлях" та гурт "Vivienne Mort" з альбомом "Досвід". Член комітету Національної премії ім.Т.Шевченка Ігор Панасов в ефірі Радіо Культура розповів, як обирали кандидатів, які потрапили у третій тур Національної премії 2020 року та у чому полягає особливість цьогорічних фіналістів.

Член Шевченківського комітету зазначив, як обирали кандидатів, які потрапили у третій тур.

 

"У роботі комітету з боку класичного музичного цеху брали участь Любов Морозова, музикознавець, музичний критик, який своєю діяльністю відповідає за слово "критик", Віктор Плоскіна та я, як третій член комітету. Ще був звіт Юрія Чекана, експерта, який був долучений до процесу аналізу поданих творів. "Vivienne Mort" я висунув як член комітету, а "ДахаБраха" висунув театр "Дах". І пан Чекан до голосування комітету представив свій аналіз всіх творів, включно і "Vivienne Mort" та "ДахиБрахи", тобто це був огляд всіх поданих заявок", — зазначив Ігор Панасов. 

 

Панасов вважає, що мета його участі у відборі —  це презентувати найкращих сучасних виконавців, які працюють поза класичною сценою. 

"Моя поява у Шевченківському комітеті, пов’язана з тим, аби долучити до процесу надання премії ту частину сучасного музичного процесу, яка багато років залишалася непомітною для комітету. Держава оголосила перезавантаження Шевченківської премії, щоб була більш повною картина творів, які з’являються як кандидати на цю премію. І я прийшов саме для того, щоб презентувати найкращих з тої сцени, яка не є класичною чи академічною. Коли я віддавав свій голос, я не почув ані від Плоскіни, ані від Морозової, ані від Чекана якихось слів щодо кандидатів від академічної сцени, які б мені точно сказали, що ось це обов’язково має бути у третьому турі", — сказав він.

Панасов  також прокоментував, у чому є особливість цьогорічних фіналістів.

"У "Vivienne Mort" немає продюсера, піар-менеджера чи директора. У них є концертний менеджер, завдяки якому вони мають концертні виступи. Я вважаю, що "Vivienne Mort" належить до тих виконавців, які створюють українську культуру. Це люди, які займаються мистецтвом і не бігають до медіа. Вони спілкуються лише завдяки своїм соцмережам, де викладають свою творчість. Моя місія була у тому, аби за допомогою моєї участі у комітеті Шевченківської премії показати матеріал цього, на мій погляд, непересічного гурту, який вже більше 10 років працює в Україні. Найбільше, що вони мали як концерт — це "Жовтневий палац" в Україні. Ні "Палацу спорту", ні Stereoplaza, ні НСК "Олімпійський" у них не було і не буде, бо це люди, які не для цього живуть", — сказав член комітету премії.

Фото facebook.com/vivienne.mort

 

Він зауважив, що "ДахаБраха" — це фольковий етноматеріал, зібраний у семи регіонах України. За формальними ознаками це більш зрозуміла річ. А з "Vivienne Mort" трохи складніше, тому що це авторський твір, який не спирається на етнічні складові, який створений за допомогою розуміння того, що є взагалі сучасна українська культура".

 

"У альбомі "Vivienne Mort" відчувається культурний бекграунд у поданні матеріалу Даніелою та музикантами, який містить у собі не лише академічний досвід, а й досвід, який мають ці музиканти як колишні учасники різних гуртів, зокрема, рок-гуртів, і на сьогодні втілюють мікс академічної складової та європейської інді-культури. Ще одна важлива складова — це артистичне подання вербальної складової, яка є, на мій погляд, рівня поетичного. І люди, які мають відношення до літературного процесу, достатньо високо оцінюють цю творчість", — прокоментував Панасов.

Фото facebook.com/DakhaBrakha

 

Зазначимо, Шевченківська премія — найвища державна нагорода України в галузі культури і мистецтва, оголошується у номінаціях "Література", "Публіцистика, журналістика", "Музичне мистецтво", "Візуальне мистецтво", "Кіномистецтво", "Театральне мистецтво". Рішення про присудження премії ухвалює президент України на основі пропозицій Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Премія вручається до дня народження Тараса Шевченка — 9 березня.

На фото Ігор Панасов, facebook.com/ipanasov