Сміх і сльози російських пропагандистів: Україна вирішила допомогти НАТО своїми військовими

Сміх і сльози російських пропагандистів: Україна вирішила допомогти НАТО своїми військовими

Чергова американська страшилка від російських ЗМІ - цього разу кремлівська фабрика фейків вигадала, що українців відправляють в Ірак воювати на боці США. Начебто Київ вже погодив із Вашингтоном військову співпрацю. Це повідомлення в ефірі Українського радіо обговорювали з політтехнологом Петром Охотіним.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Цей фейк поширив один з популярних російських телеканалів РЕН-ТВ. Зокрема в ефірі прозвучало: "Более того, свою помощь американцам предложила Украина. В качестве подкрепления Киев готов прислать 20 – да, это не ошибка, именно 20 – своих солдат"

Очевидно, що мета фейку – з одного боку, показати залежність України від США, а з іншого – підкреслити незначущість її військової сили.

Як насправді?

Україна домовилася підтримати зусилля НАТО зі зміцнення безпеки в Іраку і планує надіслати 20 військових на підтримку місії Альянсу, коли та відновить роботу. Мова про США не йдеться.

Про таку допомогу було домовлено 14 січня у штаб-квартирі НАТО на зустрічі віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитра Кулеби із заступником генсека НАТО з питань операцій Джоном Манзою.

"Я поінформував заступника генсека, що в України є план надіслати 20 військовослужбовців на підтримку місії НАТО в Іраку після того, як Альянс відновить її роботу. Запрошення стати операційним партнером місії Альянсу в Іраку свідчить про визнання цінності українського військового досвіду та професіоналізму", – сказав Кулеба.

Заступник Генсека НАТО, у свою чергу, зазначив, що для Альянсу дуже важлива участь України у місії в Іраку.

Петро Охотін звертає увагу, що інформація про можливу підтримку Києвом місії НАТО для росіян означає, що Україна наближається до договору для членства НАТО.

"І якби вони не іронізували, з дипломатиної точки зору для них – це реальна загроза, прописана в їхній стратегії оборони. Зрозуміло, що їм потрібно просто нагнітати цей градус. Але багато хто не розуміє, що НАТО і США – це дві великі різниці, багато хто пропускає слова Трампа про те, що інші країни НАТО теж мають збільшувати свій внесок на розвиток організації, і що НАТО не управляється з Білого дому", – зазначає він.