Катастрофа Боїнга: як Україні домогтися компенсацій від Ірану — коментує юрист-міжнародник

Катастрофа Боїнга: як Україні домогтися компенсацій від Ірану — коментує юрист-міжнародник

Юрист-міжнародник Андрій Козлов в ефірі Українського радіо прокоментував, що має зробити українська влада для того, аби були отримані всі компенсації від Ірану внаслідок авіакатастрофи українського "Боїнга" в Тегерані.

0:00 0:00
10
1x

"Пан міністр (Пристайко — ред.) казав не про офіційне визнання, яке відбулося, а про документальне, про документальну його фіксацію. Це, мабуть, не завадило б, але цей момент я б не форсував для того, щоб в якийсь момент не почути фразу: "Ви що нам не довіряєте? Вам недостатньо заяв?". Можливо, могло б йтися про якийсь маленький договір, який би передував укладенню багатосторонньої угоди про компенсації, у якому було б зафіксовано момент з визнанням відповідальності і з тим, що сторони докладуть всіх зусиль щодо найшвидшого укладення угоди про компенсацію. Можливо, це ймовірний розвиток подій, але це лише один з варіантів", — зазначив Андрій Козлов.

Юрист-міжнародник наголосив, що "укладення багатосторонньої угоди, де з одного боку був би Іран як сторона, що спричинила шкоду, а з іншого боку — держави, громадяни яких загинули, є найкращим шляхом".

Щодо передачі українській стороні бортових самописців, або "чорних скриньок" Козлов вважає, що "фактично вже є достатньо інформації, яка дозволяє дійти певного висновку і навіть встановити точне місце підриву. Але бортові самописці дадуть уявлення про те, яким чином працювали, чи були справними, в якому порядку вимикалися всі бортові системи. Або ж це сталося одномоментно. Якщо йдеться про аналіз аудіозапису у кабіні пілотів у той час, то за допомогою цього запису можна зафіксувати певний сторонній звук, поширення звукової хвилі і таким чином підтвердити інформацію, яку можна одержати про місце підриву бойової частини ракети, яку можна зібрати за допомогою пробоїн, які є".

Юрист також прокоментував, чи доцільно поєднувати створення спільної слідчої групи з подальшими виплатами відшкодувань.

"Що стосується спільної слідчої групи, то тут йдеться про кримінальну відповідальність, а не про виплату відшкодувань, і я б не пов’язував ці два процеси. Тому що це може дуже суттєво затягнути і ускладнити ситуацію. Тобто компенсація родичам загиблих — це одна справа, кримінальне провадження стосовно безпосередніх винуватців — це інше", — сказав він. 

На цю тему — Від жорсткості української позиції в переговорах з Іраном залежить розмір компенсації сім’ям загиблих – експерт про катастрофу Боїнга МАУ

Нагадаємо, вранці 8 січня літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував з Тегерана до Києва, розбився незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі загинули.

10 січня низка американських ЗМІ з посиланням на свої джерела повідомили, що український літак міг бути збитий ППО Ірану. Також прем'єр Канади Джастін Трюдо та президент США Дональд Трамп також заявили, що дані вказують на те, що Boeing-737 був збитий ракетою.

11 січня Іран визнав, що випадково збив український літак, це сталося "внаслідок ненавмисної людської помилки". У заяві генерального штабу Збройних сил Ірану вказали, що "під час польоту літак опинився в безпосередній близькості до одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових ісламської революції (елітні частини ЗС Ірану) і за формою і висотою польоту він нагадував ворожий об'єкт".

Як повідомив 17 січня міністр закордонних справ Вадим Пристайко у Верховній Раді, спеціальний представник уряду Ірану прибуде в Україну найближчим часом, аби надати роз'яснення щодо збитого пасажирського літака МАУ та офіційно просити вибачення.До того ж, Іран обіцяє надати доступ до "чорних скриньок" збитого поблизу Тегерана літака МАУ спільній групі експертів на місці авіакатастрофи, а потім передати їх українській стороні.

Фото — Reuters

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
Відповіддю Заходу на поставки північнокорейських ракет Росії мають бути ракети для України — експерт
Україні треба атакувати місця запуску ракет, а не лише перехоплювати — Олексій Гетьман
Олена Шуляк про розширення "єВідновлення", доступність "єОселі" та 1713 житлових сертифікатів
У росіян півтора десятка літаків, які заправляють у повітрі — генерал Романенко