Заява про відставку прем'єра Гончарука: спосіб піти чи залишитися?

 Заява про відставку прем'єра Гончарука: спосіб піти чи залишитися?

Прохання про відставку – це своєрідний політичний блеф чи намагання підтвердити вотум довіри? На це та інші питання в ефірі Українського радіо відповідають політолог і політтехнолог Олексій Голобуцький та журналіст Дмитро Литвин.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

17 січня стало відомо, що після оприлюднення аудіозаписів засідання Кабінету Міністрів Олексій Гончарук написав заяву про відставку і подав її на розгляд президенту Володимиру Зеленському.  Дмитро Литвин пояснює, що саме передувало заяві про відставку і чого таким чином домагається Олексій Гончарук. "Це перш за все намагання прем’єр-міністра отримати фіксацію довіри від президента, яка ще існує. Прем’єр-міністр і уряд разом з ним потрапили під удар від тих людей, які дуже не задоволені політикою уряду. Якщо подивитися, хто цього тижня розганяв інформацію проти Гончарука та уряду, то побачимо, що це люди, які пов’язані або з Коломойським, або з Аваковим. В чому їхній інтерес? Інтерес в тому, щоб відсунути від влади групу урядовців та групу Національного банку, які не дають робити таку політику, яка б дозволяла робити певні махінації з банками. У найближчі тижні Верховна Рада має ухвалити дуже важливий законопроект, який потрібен для співробітництва з МВФ і який унеможливлює повернення Приват банку колишньому власнику. Саме цей уряд є тим провідником, який наполягає на ухваленні цього документу. І саме тому цей уряд став жертвою таких атак", – зазначає експерт.

Сам прем’єр-міністр у парламенті так прокоментував ситуацію, яка склалася довкола нього: "Останнім часом щодо уряду точаться велика кількість інформаційних атак і маніпуляцій. Мета цих маніпуляцій – посіяти розбрат всередині команди, створити уявлення нібито хтось не поважає президента. Це не правда. Наша сильна позиція полягає в тому, що ми одна команда".

Дмитро Литвин наголошує на необхідності розслідування цього скандалу. "Зараз важливо з’ясувати,  хто саме прослуховував прем’єр-міністра і хто змонтував і злив ці записи в мережу. Відповідальність цих людей дуже потрібна, тому що це підриває довіру не лише до прем’єра чи президента, а до всієї системи влади", – зазначає експерт.

На питання, чи можлива ситуація, коли прем’єр-міністра буде змінено, а уряд  залишиться працювати відповідає Олексій Голобуцький. "У нашій ситуації може бути все що завгодно. Атака йде не лише на Гончарука, а й на велику кількість міністрів. Якщо Зеленський піддасться тиску і подасть подання на відставку, він покаже цим свою слабкість. Якщо відставка відбудеться, то увесь негатив впаде не на Гончарука, а на Зеленського", – коментує експерт.

Щодо прізвища імовірного наступного прем’єр-міністра, то тут думки експертів розділилися. Дмитро Литвин припускає, що ним може стати Юрій Вітренко, який добре себе зарекомендував у справі з Газпромом і міг би стати гарним адміністратором на урядових позиціях. Натомість Олексій Голобуцький взагалі не береться називати прізвища. "Через якісь плівки у нас постає питання про відставку. Яка політично нормальна людина може брати на себе таку відповідальність? Це буде будь-яка людина, яка виграє у боротьбі між різними групами. Коломойський покаже свою силу, якщо відставка відбудеться, і саме він буде формулювати нового прем’єра. А його прізвище вже не матиме значення", – підсумовує експерт.

На фото: Олексій Гончарук. FB