Контрактна служба не є панацеєю, необхідний загальний призов – військовий експерт про зниження призовного віку

Контрактна служба не є панацеєю, необхідний загальний призов – військовий експерт про зниження призовного віку

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призов у армію, який знижує призовний вік з 20 до 18 років, як це було до 2015 року. Сергій Грабський, військовий експерт, учасник бойових дій, в ефірі Українського радіо пояснив, чи виправдане повернення призовного віку до 18 років.

0:00 0:00
10
1x

Сергій Грабський пояснив, що зниження призовного віку навряд проводиться через те, що 18-річні краще підходять до військової служби. На його думку, тут немає принципової різниці.

"Ідеться про інше – про те, що в останні роки, особливо з 2014 року Україна почала розвивати свої збройні сили у геометричній прогресії, і з’явилась велика кількість військових частин, які потрібно укомплектувати. Ці частини – сувора необхідність нашої реальності, адже ми ведемо війну на Сході, і повномасштабну агресію ніхто не відміняв, – наголосив експерт. – Нам потрібен розвинений військово навчений резерв. А цього можна досягти не лише якісними, але й кількісними показниками. Тому ми повернулися до практики, яка була в Україні до 2015 року, і яка є необхідною і виправданою з моєї точки зору".

Експерт вважає, що дозволити собі повністю контрактну армію може лише та держава, яка не має небезпечних сухопутних кордонів і яка може собі це дозволити з точки зору фінансових та людських ресурсів.

"Тобто в усьому світі такими країнами є Сполучені Штати, Велика Британія і Індія. Інші держави можуть мати досить великий компонент професійної армії, але не можуть остаточно відмовитися від призову. У нашому реальному житті ми маємо більше звертати увагу на Ізраїль, де військова служба обов’язкова для всіх, – вважає Сергій Грабський. – Контрактна служба потрібна нам, але вона не є панацеєю. Ми маємо залучати до призову увесь наявний людський контингент, який ми маємо сьогодні в країні".

Фото: 24 канал