Микола Княжицький: Бажання влади – створити на території України всупереч законам канал російською мовою

Микола Княжицький: Бажання влади – створити на території України всупереч законам канал російською мовою

14 січня Верховна Рада підтримала 231 голосами в першому читанні законопроєкт № 2521 "Про внесення змін до закону України про систему іномовлення України (щодо програмної політики та території розповсюдження)". Проєкт закону передбачає, що мультимедійна платформа іномовлення України зможе мовити на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму та Севастополя, в районах, що межують з цими тимчасово окупованими територіями та в прикордонних районах України, що межують з Росією чи іншими країнами, з яких мовлять в ефірі російські телеканали та радіостанції. Також законопроєкт передбачає, що програмна політика мультимедійної платформи іномовлення України погоджується з уповноваженим органом – Міністерством культури, молоді та спорту, а контент виробляється не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами. Чи означає це, що іномовлення скасовується, а замість нього запроваджується державний канал російською мовою радіо Культура розповіли народний депутат Микола Княжицький та один з авторів законопроєкту, нардеп Олександр Ткаченко.

0:00 0:00
10
1x

"По-перше, іномовлення припиняє бути іномовленням, а стає мовленням на території нашої держави. Очевидно, що вказано, що це є окуповані території або території, близькі до них. Але звичайно, що на окупованих територіях ніякого аналогового мовлення, поки ці території є окупованими, ніхто в українській державі вести не дозволить, тому це є абсурдом. А от те, що загалом на території України можна буде вести мовлення, яке буде будь-яким іномовленням, тобто іншими мовами, а тут в першу чергу мова очевидно йде про російську, це мені здається очевидним", – заявив Микола Княжицький.

За словами нардепа, іномовлення в Україні вже немає, тому що припинив мовити канал, який був розрахований на те, щоб його дивилися за межами нашої країни: "Каналу зараз немає, на супутнику на його місці вже веде мовлення абсолютно інший канал. А бюджету, який затверджений, не вистачить, щоб створити декілька таких каналів, отже бажання влади створити один такий канал, який буде вести мовлення російською мовою на території України. Звичайно до іномовлення це немає жодного відношення. Та й як можна назвати іномовним канал, який веде мовлення на окупованій території України, це ж не іноземні держави, це наша держава".

"Також те, що програмною політикою повністю керуватиме виконавча влада не є до кінця вірним, тому що навіть державні канали, як в США, наприклад, "Голос Америки", попри все є незалежними, хоча й фінансуються державними коштами", – підкреслив Микола Княжицький.

Вперше, за його словами, на території України дозволено вести мовлення не відповідно до закону про українську мову та закону про телебачення і радіомовлення, а незважаючи на ці закони: "Суть іномовлення в усіх країнах полягає в тому, що мовлення на іноземну аудиторію заборонено вести всередині країни. Тому воно не регулюється законами про мову, може контролюватися державою, адже в цьому й логіка, що держава може певною мірою може підтримувати і фінансувати мовлення, яке не може використовуватися для внутрішньої пропаганди. Ми ж назвали іномовленням і дозволили пропаганду законом всередині країни, а на два таких канали, які вели мовлення за межами країни, в бюджеті просто не закладено грошей".

З ним не згоден один з авторів цього законопроєкту, нардеп Олександр Ткаченко: "Це неправда, що закон скасовує іномовлення. Він дозволяє переформатувати іномовлення. Фактично, мова йде про те, щоб запустити канал заново, в тому числі орієнтований на окуповані території".

"Стосовно ефективності роботи каналу іномовлення, який був раніше, коли ми запускали в 2014 році канал Ukraine Today і запропонували державі об’єднати зусилля приватних і державних мовників заради того, щоб якимось чином конкурувати з таким монстром, як Russia Today, ми отримали відповідь, що з приватними мовниками співпраці не буде. Після цього ми втратили два роки становлення державного мовника UATV, ми пройшли достатньо великий шлях стосовно того, яким чином можна було б бути присутнім в кабельних мережах, набили багато шишок і зрозуміли, як це робити. Було втрачено час, натомість мовник, який був створений, мав достатньо вузьку аудиторію і ефективність втрат державних коштів стосовно того, яким чином доносилась інформація з України закордон, була дуже сумнівною", – зазначив Олександр Ткаченко.

За його словами, він не поділяє думку тих, які кажуть, що ми багато втратили: "Ми мало що втратили, а от те, що ми втратили нашу аудиторію, яка знаходиться на окупованій території – це факт".

"Я не кажу про якість матеріалу, мова йде про охоплення аудиторії. Це елементарно перевіряється кількістю підписників, якщо вони були, в мережах, які платять, і кількістю людей, які могли б отримувати цей сигнал в мережах, які обійшло мовлення цього каналу. Тому що говорити, що на супутнику в нас один з багатьох тисяч каналів і хтось його бачить – це таке", – розповів один з авторів законопроекту Олександр Ткаченко.

Також, як звернув увагу нардеп, в новому законопроєкті немає мови про те, якою мовою може мовитися на окупованій  території: "Очевидно, що українською і,можливо, російською".  

Нагадаємо, законопроєкт щодо внесення змін до закону України про систему іномовлення України зареєстровано 3 грудня 2019 року народними депутатами від фракції "Слуга народу". Після його реєстрації комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити цей законопроєкт в першому читанні та за основу.

В той же час 12 січня 2020 року телеканал іномовлення UATV припинив мовлення в прямому ефірі, з 13 січня програми виходять у записі. 15 лютого замість UATV має розпочати мовлення новий державний розважально-інформаційний канал для тимчасово окупованих територій.  

Міністерство культури, молоді та спорту в свою чергу планує запустити для окупованих територій протягом 2020 року не один, а два телеканали – розважально-інформаційний та інформаційний. 

ФОТО: pixabay