Як діяти при комунальних катастрофах у місті – поради адвоката та страхового агента

Як діяти при комунальних катастрофах у місті – поради адвоката та страхового агента

Адвокат Михайло Куян та страховий агент Вячеслав Черняховський в ефірі Українського радіо розповіли, як діяти постраждалим при комунальних катастрофах у місті на прикладі прориву теплотраси в Ocean Plaza.

0:00 0:00
10
1x

Порада №1. З’ясуйте винних

Перш за все, потрібно з’ясувати, з чиєї вини сталася аварія: чи то комунальники, чи то неналежне використання юридичною особою, яка здійснювала там якусь господарську діяльність. Так само у випадку, коли ми говоримо про Ocean Plaza, то наскільки мені відомо, тут ще немає висновків комісії, з чиєї вини це сталося.

Порада №2. Зафіксуйте збитки

Потрібно сфотографувати, або викликати комісію та скласти акт. Якщо є опіки, потрібно їхати в лікарню і звертатися до лікарів. Звернення до лікарні уже є фіксацією: там є і діагноз, і те, яка допомога надавалася, які витрати понесла особа на придбання ліків та медобслуговування. Якщо нанесено шкоду транспортному засобу, можна або сфотографувати його, або на евакуаторі відвезти його на СТО, де буде складено відповідний акт, проведено огляд та встановлено збитки, завдані тією чи іншою подією.

Порада №3. Зберіть документи

Потрібно взяти копію акту, який був складений комісією, і подивитися причину і винних осіб. Там це має бути зазначено. Якщо якісь комунальні служби або КМДА несуть відповідальність, позиватися потрібно безпосередньо до них.

Цей акт складається у будь-якому випадку. Якщо прорвало тепломережу, потрібно звернутися до комунальних підприємств, які здійснюють ремонт тепломереж, у них має бути цей акт.

Якщо, наприклад, автівці було завдано шкоди під час перебування на парковці, як це сталося в Ocean Plaza, у вас при собі має бути паркувальний талон.

Найкраще у будь-якій ситуації звертатися до фахового юриста, адвоката, бо він у цій ситуації має більше прав. Він може направити адвокатський запит на виявлення таких документів.

Порада №4. Хто має заплатити за лікування?

Я раджу не чекати допомоги від когось, лікуватися самим. Але потім вже можна звернутися по відшкодування. Якщо вчасно не лікувати опіки, можуть бути ускладнення.

Порада №5. Хто сплачуватиме компенсацію і як її добитися?

Питання дуже складне, дійсно є проблеми. По-перше, не завжди комунальники і державні органи є відповідачами по таких справах, оскільки не завжди саме з їхніх незаконних дій ці збитки завдаються. Іноді збитки завдаються з вини юридичних осіб, які проводять там господарську діяльність: незаконно врізалася в мережу електропостачання або вчиняла інші дії.

Якщо юридична особа слідкує за своїм авторитетом на ринку, їй краще, щоб це питання взагалі не виносилося на рівень суду і публічності, тому бувають випадки, коли такі питання вирішуються без судової тяганини. Але якщо відповідач – комунальні заклади, можуть бути проблеми: комунальні заклади – бюджетні організації, і якщо вони не заклали в бюджет ці витрати – а це несподівані витрати – то вони й не можуть їх компенсувати.

По-друге, для таких виплат потрібні підстави, просто звернення особи не є підставою. А от рішення суду може бути підставою.

Хто винний та хто платитиме – страховий агент Вячеслав Черняховський

З тої інформації, яка в нас наразі є, винуваті комунальники. Зараз з’явилась інформація, що у 2015 році було проведено температурну аерофотозйомку Києва, і на цьому місці на асфальті вже тоді були виявлені температурні аномалії, які говорили про те, що гаряча вода витікала з трубопроводу. Тому, швидше за все, відповідатиме міський бюджет.

Ocean Plaza застрахована. Тому не виключено, що після отримання компенсації буде регресний позов до винуватця, у даній ситуації до комунальників, які обслуговували цю ділянку.

Не забуваємо, що там ведеться величезне будівництво, трубопровід там 1987 року, і на нього дається підвищене навантаження. Це посилює ризики.

Фото КМДА