Потоп у середмісті Києва – ТРЦ "Ocean Plaza" залило окропом

Потоп у середмісті Києва – ТРЦ "Ocean Plaza" залило окропом

Про причини аварії на тепломережі, її наслідки та відшкодування збитків в ефірі Українського радіо розповідають речниця ДСНС Світлана Водолага, начальник відділу експлуатації теплових мереж Олександр Пилипишин і адвокат Михайло Куян.

13 січня у Києві пізно ввечері затопило торговельно-розважальний центр "Ocean Plaza" поблизу станції метро Либідська. Причиною техногенної катастрофи став прорив тепломережі діаметром 1000 мм. У результаті гарячою водою було затоплено перший поверх і підвальне приміщення будівлі. Співробітники ДСНС врятували дванадцятьох людей. Шпиталізація знадобилася сімом постраждалим. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

"Інформація про затоплення надійшла о 20:25. Ми одразу спрямували туди аварійні служби. Внаслідок прориву утворилася вирва, провалився асфальт і маршрутне таксі потрапило у цю пастку. Рятувальники на руках перенесли постраждалих з маршрутки. На цокольному поверсі торговельного центру знаходилося шестеро людей, які також не могли самостійно вийти", – розповідає речниця ДСНС.

Олександр Пилипишин аналізує причини катастрофи та анонсує перебіг ремонтних робіт: "Тепломережа 1987 року. Вона перевищила нормативний строк експлуатації, через що і сталося пошкодження. До цієї мережі під’єднано близько 3000 споживачів. Їх одразу було переведено на інші джерела теплопостачання. Зараз продовжуються ремонтні роботи. Буде замінено 23 метри трубопроводу. Зварювальні роботи планується закінчити до кінця доби. До ранку мають все засипати і передати ділянку для асфальтування і відновлення дорожнього руху".  

Журналістка Наталя Обідовська повідомляє з місця подій: "Наразі ТРЦ зачинений і обнесений попереджувальною стрічкою. Проте світло до будівлі підключено. Працівники магазинів, кафе, ресторанів знаходяться на робочих місцях.  Ремонтні роботи наразі тривають на проїжджій частині. На вулиці багато спецтехніки. Іде підготовка до заміни труби. Громадський транспорт трішки змінив напрямок. Є незначний затор. Метро працює у штатному режимі".

Михайло Куян пояснює процедуру відшкодування збитків. "Перш за все має бути створена комісія. Цивільний кодекс передбачає право усіх осіб звертатися до суду. Лише за рішенням суду можна буде стягнути з винної особи відшкодування. Для відшкодування збитків слід перш за все встановити, внаслідок чиїх дій було завдано дану шкоду, а далі звертатися по відшкодування до відповідних органів чи самого підприємства. Якщо вони відмовляться відшкодовувати, тоді звертатися до суду", – зазначає адвокат.

Фото: Факти