Інформаційна війна проти України триває завдяки "корисним ідіотам", які щиро сумують за "русскім міром" – Юрій Лапаєв

Інформаційна війна проти України триває завдяки  "корисним ідіотам", які щиро сумують за "русскім міром" –  Юрій Лапаєв

Пожвавлення антиукраїнських настроїв серед публічних осіб на тлі лояльного ставлення влади до підсанкційних осіб коментують в ефірі Українського радіо голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко, громадський активіст Леонід Овчаренко та журналіст Юрій Лапаєв.

На тлі постійних обстрілів українських військових на сході України і безчинств окупантів у Криму останнім часом спостерігається активізація діяльності українофобів, які відверто пропагують "русскій мір" через різноманітні канали зв’язку. В Україну безперешкодно приїздять ті, кому приїжджати було заборонено.

Випадок із  шведським співаком Доктором Албаном коментує Павло Жовніренко: "Ситуація із цим співаком це підтвердження того, що Україну постійно ставлять перед певними фактами і перевіряють реакцію суспільства на ці факти. Факти, які рік, два, три тому просто не могли бути. Це все робиться із санкцією керівництва держави".

Леонід Овчаренко у свою чергу наголошує: "Нова влада займається поступовою здачею інтересів України. У першу чергу в культурному просторі, адже це робити легше і це менш помітно". Також Леонід Овчаренко коментує своє затримання під час інциденту з російською блогеркою Олександрою Митрошиною, яка перебуває у санаційному списку. "В Росії затримання поліцією активістів є нормою. Якщо ноги не зламали, залишився живий – все добре. Для України це не є прийнятним. Це є пробна куля. Поступово ми йдемо до поліцейського свавілля. Наступною жертвою можете бути ви, навіть якщо  не займаєтеся жодною громадською діяльністю", – застерігає експерт.  

Варто зазначити, що після цього інциденту Олександрі Митрошиній заборонили приїздити до України протягом трьох років. Крім того, було скасовано візит  Ірини Хакамади та виступ гурту "Воровайки", які також перебувають у санаційному списку.

Леонід Овчаренко апелює, що мовляв не варто забороняти в’їзд "гастролерам", навпаки, їх потрібно пускати, а потім судити за ті порушення, які вони скоїли. "Вони дуже багато роблять для російської пропаганди. У них велика сила і її не варто недооцінювати", –  зазначає експерт. 

Ситуацію з українськими боксерами, які публічно підтримують російську православну церкву,  відверто симпатизують армії агресора коментує Юрій Лаптєв. Він вважає, що активізація проросійськи налаштованих громадян України зумовлена двома причинами. "По-перше, інформаційна війна проти України триває незважаючи на зміну влади.  Друга причина – це "корисні ідіоти", які щиро сумують за російською мовою, за російською православною церквою, за "русскім міром", за Радянським союзом", – зазначає експерт. 

На фото: Юрій Лапаєв. Український тиждень