На жаль, стратегічна недолугість виходить нам боком через такі кризи які зараз відбуваються – Валерій Кравченко

На жаль, стратегічна недолугість виходить нам боком через такі кризи які зараз відбуваються – Валерій Кравченко

Експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант Василь Богдан та співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Кравченко в ефірі Українського радіо дискутували на тему закономірності-випадковості авіакатастрофи в Ірані.

0:00 0:00
10
1x

Після авіатрощі українського літака на території Ірану Україна опинилася в епіцентрі міжнародного протистояння на Близькому Сході. За кілька днів Іран офіційно визнав свою причетність до збиття літака. Проте питання, чи була ця катастрофа закономірною чи випадковою залишається відкритим.

Василь Богдан вважає, що трагічні події восьмого січня є закономірним явищем. "Близький Схід – це порохова діжка, в яку пан Трамп кинув динамітову шашку. США, Малайзія і ще кілька країн закрили повітряний простір для своїх літаків, а українська сторона чомусь жодних рішень з цього приводу не ухвалила. Йдеться і про керівництво держави про власника цієї авіакомпанії. Чому? Тому що провідних посадових осіб в країні в цей час не було. Коли в якійсь точці світу виникає загострення, збройний конфлікт, гаряча ситуація відповідні структури держави повинні доповідати керівництву, давати оцінку ризиків і загроз національній державній безпеці з точки зору військово-політичної ситуації, яка там складається. Як на мене, нікому було доповідати, навіть якщо хтось готував такий документ. Тому сталося те, що сталося. Не було ухвалено жодних управлінських рішень. Компанія керувалася безумовно бізнесовими інтересами.  Тому це закономірна катастрофа", – зазначає експерт з питань безпеки.

На питання щодо запланованості авіатрощі Василь Богдан відповідає: "У цьому хаосі, що відбувається на Близькому Сході, цей варіант з Іраном очевидно в основі має  розробку якоїсь багатокрокової операції. До цього причетні безумовно США, Ізраїль. Цей режим не влаштовує ці країни. Проте, у той же час, є статут ООН. Іран все таки суверенна держава. Мандат на проведення таких бойових операцій має давати ООН з тим,  щоб попереджати чи унеможливлювати якісь терористичні акції".

Також генерал-лейтенант зазначає, що у цій справі мала місце службова недбалість.  "Тому цей комплекс недоопрацювань, невживання заходів  і головне з українського боку – відсутність оцінки ризиків і загроз національної безпеки України з точки зору воєнно-політичної ситуації, яка там складається і привела до того, що відбулося".

Слід зазначити, що за словами представників компанії МАУ підстав для скасування рейсу Тегеран-Київ 8 січня не було. На питання, чому ніхто не аналізував ситуацію на Близькому Сході Валерій Кравченко відповідає: "У нас все крутиться навколо України. У нас вся геополітика це "Північний потік-2" та все, що стосується  агресії Російської Федерації. Тобто іншого світу не існує. На жаль, така стратегічна недолугість виходить нам боком через такі кризи, які зараз відбуваються". Крім того він не поділяє думку Василя Богдана щодо закономірності катастрофи. Експерт вважає, що це радше випадковість. "Чи можливо було це передбачити? Можна було передбачити зростання напруженості в регіоні після вбивства генерала Сулеймані. Україна мала зробити попередження через посольство про зростання напруженості в регіоні, про небезпеку життю громадян України", – зазначає Валерій Кравченко.  

 

Фото UA TV: Валерій Кравченко