Брекзит Великобританії – небезпеки та перспективи для євроспільноти

Брекзит Великобританії – небезпеки та перспективи для євроспільноти

Олександр Краєв, експерт з міжнародних питань, представник Ради зовнішньої політики "Українська призма" у програмі "Міжнародний контекст" пояснив, які наслідки матиме Брекзит для Європейського союзу, зі складу якого Британія офіційно виходить 31 січня 2020 року.

0:00 0:00
10
1x

Брекзит – головна тема світових медіа від 2016 року. Вже наприкінці січня цього року Британія має остаточно завершити своє членство в ЄС. На думку Олександра Краєва,  єдине, що може відтермінувати Брекзит - це новий кордон з Європою, який вже існує в Північній Ірландії і сепаратистські проблеми в самій Британії. "Є небезпека сепаратизму. Шотландська національна партія вкотре наполягає на проведенні референдуму щодо незалежності Шотландії, особливо після обрання Бориса Джонсона і утворення монобільшості", - зазначає експерт.  

Борис Джонсон запропонував збудувати міст між Шотландією і Північною Ірландією. Олександр Краєв оцінює це, як загравання з північними ірландцями та шотландцями. "Зараз питання стоїть не про саму незалежність Шотландії. За законодавством Британії шотландці не зможуть провести новий референдум без згоди Лондона. А Лондон таку згоду не дасть.  Тому питання шотландців полягає в тому, чому Північній Ірландії дали такі великі права (там два кордони – один митний один стандартний), різні фінансові та соціальні привілеї. Натомість Шотландії такого не дали, хоча вона також хотіла залишитися в ЄС. Фактично цей міст покаже шотландцям, що Лондон готовий піти на певні поступки, шотландці зможуть бути близькі до Європи, але при цьому вони повинні забути про сепаратистські настрої", - пояснює експерт.

Слід зазначити, що Брекзит завдасть потужного удару по економіці Британії. Олександр Краєв уточнює, що це в основному  стосуватиметься базових продуктів. «Це питання харчування, адже велику частину вони імпортують. Це питання енергозалежності від материкової Європи, а також питання залежності від ліків», зазначає експерт і додає, що основний удар від Брекзиту Британія вже отримала, коли основні міжнародні компанії ще в 2017 році виїхали з Лондона.

Не менш важливими є наслідки Брекзиту для Європейського союзу. Адже для нього це відчутний відтік грошей та громадян, які працюють у Європі. Наш експерт вважає, що Європа впорається із цим викликом, незважаючи на чималу дірку в бюджеті та відтік кваліфікованих кадрів з Брюсселю. "Сама бюрократія ЄС перестає функціонувати без одного зі своїх основних донорів. Європі це загрожує черговою конституційною кризою, коли самі інститути ЄС будуть перевірятися на витривалість. Проте вони цього чекають із 2016 року. Вони були готові до будь-якого виходу вже  в 17 році", - зазначає експерт.

Європейці спробують розділити між собою ту долю, яку вносила Британія. На думку Олександра Краєва, це точно захоче зробити Макрон. Він показує себе як батько Європи, як єдиний сильний лідер. Емануель Макрон прагне перехопити лідерство від Британії та Німеччини не лише у фінансовому плані, а у сфері впливу. І для цього в нього є слушна нагода, адже в Німеччині зараз відбувається оновлення влади, яка ще має обжитися.

Отже, на думку експерта, основними небезпеками Брекзиту буде втрата впливовості Європи, сепаратизм та відцентрові рухи у деяких країнах. Натомість головним викликом для ЄС стане єдність Союзу і відданість усіх його членів спільним ідеям.

Фото: commons