Як російські ЗМІ брехали про розстріл офіцерів СБУ на Закарпатті

 Як російські ЗМІ брехали про розстріл офіцерів СБУ на Закарпатті

У грудні кілька телеграм–каналів повідомили про вбивство чотирьох співробітників СБУ на кордоні України з Угорщиною. Українська спецслужба спростувала ці повідомлення. Як реагували українські медіа на це повідомлення, в ефірі Українського радіо аналізували з аналітикинею проєкту VoxCheck Світланою Сліпченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Кілька телеграм-каналів повідомили про вбивство чотирьох співробітників СБУ на кордоні України з Угорщиною. За їхніми даними, в районі Виноградова, на Закарпатті, нібито пропала оперативна група СБУ з Київського управління. Пізніше ці телеграм-канали поширили фейк, що групу знайшли вбитою і зі слідами тортур. Російські ЗМІ активно підключилися до розповсюдження цієї фейкової новини.

Чому це не так?

Служба безпеки України спростувала цю новину ще до того, як фейк став масово вкидатися в інформаційне поле через соцмережі та ЗМІ. У місцевих групах також відзначають, що новина – фейк. Крім того, з грудня цей район також патрулює мобільний резерв Нацгвардії України, щоб забезпечити безпеку під час зимового курортного сезону.

"Ще до того, як фейк почав масово поширюватись, було спростування, втім фейк все-таки далі поширювали", – розповідає Світлана Сліпченко і додає, що це робили переважно російські ЗМІ або медіа з російською риторикою.

За спостереженнями аналітикині, українські ЗМІ не коментували це повідомлення або посилалися на заяви представників СБУ про фейковість новини.

"Українські ЗМІ останнім часом радують, тому що вони звертаються до першоджерел, рідше коментують порівняно з тим, про що пишуть російські ЗМІ або ЗМІ з яскраво вираженою проросійською риторикою, українські ЗМІ залишаються більш-менш об'єктивними", – зазначає Світлана Сліпченко.

Українське радіо розпочало проєкт з протидії російській пропаганді. Щопонеділка о 14:10 в програмі "Рускій міф" аналізуємо російські ЗМІ, виявляємо та спростовуємо найактуальніші фейки про Україну, які Росія розповсюджує в Росії, в Україні та світі.