Розбрат в українському суспільстві через обмін беркутівців вигідний Росії – Мусієнко

Розбрат в українському суспільстві через обмін беркутівців вигідний Росії – Мусієнко

Сьогоднішній обмін полоненими – складне, але важливе рішення президента Володимира Зеленського, таку думку висловив в ефірі Українського радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Ціна цього рішення висока, але нижчої Україна за звільнення своїх і не платила, згадує він.

Володимир Зеленський ще у часи передвиборчої кампанії декларував звільнення полонених як одне з основних своїх завдань на посаді, розповідає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. “Це рішення складне, хоч воно багатьом не сподобалося. Тому що це українські родини, й звільнені люди зустрінуть Новий рік удома. Вони чекали довго, дехто ще з 2015-го року чекав. І це велике свято, в першу чергу, для цих родин, тому що тільки можна уявити через що вони проходили”. 

 

Олександр Мусієнко називає важливим ще один момент. “Дуже багато  згадують зараз про Майдан. Але, я особисто виходив на Майдан, і неодноразово. І однією з моїх цілей було те, щоб держава діяла в інтересах людей. Тому, мабуть, людське життя тих, хто перебуває в полоні на окупованій території, воно щось важить.

 

Експерт погоджується з тим що ціна обміну висока. “Але, я перепрошую, а до цього ми янголів віддавали? Це теж були люди, які вчинили злочини в розумінні міжнародного й кримінального права  взяли зброю й пішли проти територіальної цілісності й суверенітету України,  багато-хто зрадив УКраїну й пішов прислужувати Росії, деякі, взагалі, було встановлено, що вони вбивали українських військових, як, наприклад,  російські ГРУшники – Єрофєєв, Алєксандров. А кого Росія просила видати? Зрозуміло, що не тих, хто прогулювався тут з триколором”.  

 

Тому, на думку політолога, невипадково й екс-беркутівці з’явилися в цьому списку на обмін.  “Слідство вже встановило, що Російська Федерація причетна, оскільки задокументовано, що з Росії прилітали літаки, які привозили різні світлошумові, сльозогінні гранати, якими розганяли мітингувальників. Другий момент: я думаю, що беркутівців вони попросили для того, щоб кинути розбрат в українське суспільство. А у нас починають різні групи між собою конфліктувати. Внутрішня нестабільність  – завжди інтерес для Росії”. 

 

Міністр МЗС Вадим Пристайко вже заявив, що завданням України на черговий раунд є “обмін всіх на всіх”. Обмін усіх не змогли здійснити цього разу, бо наразі в Україні немає змоги встановити всіх осіб, які перебувають у полоні, вважає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко: “Більше того, є категорія людей, які вважають безвісти зниклими. Але ,виявляється, що вони є живими. Але ми про це дізнаємося або випадково, або потім, або через ту поодиноку інформацію, яку ми отримуємо. Тому й говорилося в Парижі, що треба дати доступ таким організаціям як “Червоний Хрест”. 

 

А на запитання, чи є в України “обмінний резерв” на майбутнє, експерт відповідає  так. Адже війна ще триває. “Буквально за минулий і позаминулий тижні було скільки інформації, що Служба безпеки затримала диверсантів  – то в Харкові, то на Одещині. Але є інша проблема: люди відмовляються від обміну. Ми їх включаємо в списки, а вони кажуть: “Ми готові відсидіти в українській тюрмі й продовжувати своє життя тут”. Вони не хочуть повертатися, бо бояться розправ і не впевнені у завтрашньому дні там. Я думаю, що ці моменти українській владі варто підсвітити. Бо люди, які йшли за їхні ідеї зі зброєю, тепер не хочуть туди повертатися. Я думаю, що  ми перемагаємо, і щось змінюється”, – підсумовує Олександр Мусієнко.  

 
Фото – Офіс Президента