“Ми стоїмо на своїх позиціях, але нас постійно провокують” — прес-офіцер про ситуацію на фронті

“Ми стоїмо на своїх позиціях, але нас постійно провокують” — прес-офіцер про ситуацію на фронті

Прес-центр Операції Об’єднаних Сил повідомляє, що за минулу добу противник вкотре порушив режим припинення вогню. Вчора ворог здійснив 9 обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил. Ще один обстріл пролунав у ніч на 25 грудня. Вісім обстрілів позицій українських захисників зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "ПІВНІЧ", а саме: чотири рази неподалік Новолуганського – з 82 мм міномету - 9 мін, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї; поруч з Кримським – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї; в районі населеного пункту Світлодарськ – з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів; поблизу Шумів – з гранатометів різних систем; біля Троїцького – з великокаліберних кулеметів, йдеться у ранковому зведенні. Поранено двоє військовослужбовців. Прес-офіцер бригади швидкого реагування Національної гвардії України Андрій Куліш тільки повернувся з позицій ООС, які знаходяться в районі Світлодарської дуги. В ефірі Українського радіо військовий поділився інформацією про обстановку на фронті.

0:00 0:00
10
1x

Прес-офіцер бригади швидкого реагування Національної гвардії України Андрій Куліш називає ситуацію на фронті на ділянці, де дислокується їхня бригада, “позиційною війною”. Позиційна війна — це, коли одна сторона намагається ліквідувати фізично іншу сторону, пояснює Куліш. Це обмін снарядами, перестрілки і, звичайно ж, це робота ДРГ (диверсійно-розвідувальних груп — ред.), розповідає військовий. “Пару тижнів тому до нас приходили “гості”. Не вдався їхній задум, вони, скоріше за все, хотіли нам СВП (саморобний вибуховий пристрій — ред.) поставити. Хотіли на спостережну позицію поставити розтяжку, але наш “взводник” разом із бійцем вчасно підійшли, їх прогнали, кинули в них гранату”.

Щодо позицій, каже Куліш, то бригада швидкого реагування Національної гвардії України станом на грудень стоїть на своїх позиціях в районі Світлодарської дуги. “Але нас постійно провокують, постійно відбуваються обстріли. Вони дуже часто використовують такий трюк, коли дають запит на “режим тиші”, а він дається, коли треба когось евакуювати — пораненого або провести ремонтні роботи комунікацій. Вони дають запит на припинення вогню, і відразу після цього починають “насипати” з усього, що є. Тому що, поки цей запит дійде до нас — спочатку до СКК, потім до нас, проходить якийсь час. І, таким чином, коли нам повідомляють, що вони запросили режим припинення вогню, це, як правило, команда, щоб ми йшли в укриття, тому що знаємо, що в нас зараз буде “летіти” усе, що в них є”, — розповідає Андрій Куліш. 

Щодо розведення військ, то навряд чи воно відбудеться швидко саме в районі Світлодарської дуги, допускає прес-офіцер. “На нашій ділянці воно не відбувається. І найближчим часом, принаймні, до весни воно не відбудеться. Там зараз ведуться дійсно активні бойові дії. І говорити про розведення, коли є ділянки, де перестрілки відбуваються на дистанції менш як 100 метрів, просто немає сенсу. Тим більше, саме на нашій ділянці бойовики застосовують і великокаліберну артилерію — і 120, і 152 міліметри “прилітає”. Ми пару тижнів тому поховали молодого бійця нашого, 21 рік. Загинув від “прильоту” чогось реально великого— або 120, або 152 мм. І говорити про розведення саме там складно”, — вважає Андрій Куліш.

Нагадаємо, 9 грудня у Парижі відбулася перша за три роки зустріч лідерів країн нормандської четвірки, в результаті якої, сторони підтримали режим припинення вогню, здійснення обміну утримуваними людьми за принципом “всіх на всіх”, допуск до утримуваних Червоного Хреста, розведення на трьох ділянках, продовження розмінування та розширення мандату СММ ОБСЄ. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що під час зустрічі лідерів країн – учасниць "нормандського формату" було погоджене повне припинення вогню на сході України, яке має розпочатися до кінця 2019 року.

Передувало саміту розведення військ. 26 червня під контролем ОБСЄ воно відбулося в Станиці Луганській. 1 жовтня президент повідомив про погодження так званої “формули Штайнмаєра”. А з 29-го по 31-ше жовтня відбулося розведення військ на ділянці у районі Петрівського та Богданівна Донеччині й Золотого на Луганщині.
 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
Українське Радіо було єдиним джерелом інформації в окупованому Ізюмі — ЗМІ
"Треба бути готовим до прильоту ракети у ТЕС", — Попенко про складний опалювальний сезон