Рускій міф: як російські ЗМІ лякають ринком землі в Україні, МВФ і покараннями за мову

Рускій міф: як російські ЗМІ лякають ринком землі в Україні, МВФ і покараннями за мову

Україну хочуть продати Соросу і починають з землі, МВФ вимагає від Києва відкриття ринку землі, зокрема для іноземців, адвокати не хочуть захищати Україну в керченській справі, а за відмову від української мови будуть карати виправними роботами. Чому це не так? В ефірі Українського радіо аналізували фейки російських медіа з редактором VoxCheck Максимом Скубенком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фейк №1: Українські політики хочуть продати все Соросу, у якого є контрольний пакет в уряді

Ринок землі в Україні залишається топовою темою і в російських ЗМІ. Найпоширеніший пропагандистський наратив  вся українська земля піде з молотка китайцям, американцям, кому завгодно, але не дістанеться українцям.

Так, в ефірі програми "Час покаже" на російському федеральному каналі "Перший" можливість відкриття ринку землі обговорювали окремим блоком. Один з експертів програми, директор Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін заявив, що "є група людей, які хочуть продати на Захід все і одразу, тому що покупцем є Сорос, який має контрольний пакет і в уряді, і в партії "Слуга народу".

Чому це не так?

Американський фінансист, меценат Джордж Сорос давно є страшилкою російських пропагандистських медіа, він нібито керує урядами інших країн. Але все ж Джордж Сорос не має жодного стосунку ні до українського ринку землі, ні до української партії "Слуга народу".

Він має стосунок до міжнародного фонду "Відродження", який існує з 1990 року, оскільки Сорос є засновником цієї організації. Фонд "Відродження" входить до мережі фундацій Відкритого Суспільства, які є більш ніж в 100 країнах, і працюють заради посилення верховенства права, поваги до прав людини, меншин, різноманітності поглядів. На сайті організації відкрито публікуються річні звіти, де можна побачити перелік реалізованих проектів. Наприклад, в 2018 році – це впровадження інклюзивної освіти, розвиток краудфандінгового руху, доступність ліків.

Контрольного ж пакету партії "Слуга народу", як і пакетів інших партій, у Сороса – немає. Згідно з журналістськими розслідуваннями, "Слугу народу" фінансують як фізичні, так і юридичні особи.

Максим Скубенко звертає увагу, що той факт, що російські медіа лякають відкриттям ринку землі в Україні показує всю суть Росії  в них ринок землі є відкритим і вони проти його запровадження в сусідній країні, бо це свобода і це економічне зростання в Україні, що Москві невигідно.

"Стосовно Сороса  це дідусь, якому абсолютно байдуже що відбувається в Україні саме в економічній частині, зокрема стосовно землі. Він не буде нічого скуповувати",  каже Скубенко.

Всередині країни також побутує думка, що країна-агресор Росія зможе скупити всі українські землі. Щоб землю скупили, її потрібно продавати  якщо її не продають, її не скуповують, це логічно.

"Якщо ви маєте шматок своєї землі, хто у вас її може забрати? Кажуть, рейдери. А зараз вони не можуть прийти і забрати? Тобто це все демагогія",  каже редактор ресурсу VoxCheck.  "Якщо дивитися на законодавство, то не можуть. Навіть якби відкрили ринок землі для іноземців, Росія і тоді не змогла б офіційно нічого купити. З іншого боку, ми не знаємо, що відбувається зараз, скільки землі росіяни придбали. Земля у нас зникає. Якщо відкрити olx, то землю продають за заниженими цінами, здають в оренду на 100 років чи на 50 років. Тобто земля розходиться за безцінь, земля не обробляється, інвестори не заходять", – каже Максим Скубенко.

 

Фейк №2: МВФ вимагає від Києва відкриття ринку землі, в тому числі для іноземців

Ще одна страшилка, пов'язана з відкриттям ринку землі в Україні, а також популярний пропагандистський наратив, що це Міжнародний валютний фонд вимагає дозволити іноземцям купувати українську землю.

У статті "Битва за землю біля стін парламенту і в Раді: Україні загрожує новий розкол" на сайті "Вести.ру" журналісти писали, що причиною виходу тисяч людей до парламенту стали поправки до закону про вільний обіг сільгоспземель. Російські пропагандисти кажуть, що нібито МВФ вимагає від Києва відкриття ринку землі, в тому числі для іноземців, але опозиція категорично проти.

Чому це не так?

Наступні три роки Міжнародний валютний фонд і Україна домовилися реалізовувати програму розширеного фінансування, яка буде спрямована на підтримку макроекономічної стабільності і проведення глибоких структурних реформ, зокрема і земельною. При цьому конкретної моделі впровадження ринку землі в Україні МВФ не пропонує - ніхто не говорить про необхідність дозволити продаж землі іноземцям.

Важливо розуміти, що таке МВФ. Це міжнародна фінансова організація, до складу якої входять 189 країн. Україна стала членом МВФ у 1992 році. Фонд кредитує країни під час кризи пропорційно до вкладу країни.

Російські медіа лякають МВФ, але забувають про ставки організації, які є найнижчими.

"Ми навіть зараз залучаємо в інших кредиторів під 11-12 відсотків річних, а в МВФ  3 відсотки. У фонду є план дій, який узгоджується разом з урядом країни. Але ми неодноразово починали програми МВФ, брали гроші і нічого не робили. Зараз ми робимо структурні зрушення, реформи. Одним з пунктів плану дій є ринок землі. МВФ не може сказати, як нам його відкрити, а каже, що для збалансування бюджету, для детінізації одним із кроків є відкритий ринок обігу землі",  пояснює Максим Скубенко.

 

Фейк №3: Адвокати відмовилися захищати Україну в суді по керченській справі

Низка російських ЗМІ заявила про те, що адвокати нібито не хочуть захищати Україну по керченській справі, коли Росія незаконно захопила українські військові кораблі і моряків в Керченській протоці. Так, навесні 2020 року в Криму буде проводиться начебто міжнародний громадський трибунал у справі провокації українських військових кораблів у Керченській протоці.

"Ніхто з юристів "навіть за гроші" не погоджується захищати сторону Києва на публічних слуханнях, запланованих на весну 2020 року",  так "Аргументи і факти" цитують керівника робочої групи з міжнародно-правових питань при так званому постійному представництві Криму при президенті РФ Олександра Молохова.

Також про це написали "Аргументи і факти", Лента.ру, RT, "Известия", РЕН ТВ та інші.

Чому це не так?

Єдиною легальною судовою організацією, яка розглядала зіткнення російських і українських кораблів в 2018 році, є Міжнародний трибунал з морського права при ООН. Українська сторона була представлена ​​на слуханнях в Гамбурзі. Рішенням суду стала вимога звільнити українські судна, звільнити затриманих українських моряків.

Організація "Міжнародна асоціація "Таврида", яка начебто зареєстрована у Брюсселі і є ініціатором трибуналу в Криму, насправді є самопроголошеною і невизнаною на території Європейського Союзу.

Максим Скубенко вважає, що цей фейк спрямовано на внутрішнього споживача 
 на росіян.

"Це більше розраховано на внутрішній російський ринок, тому що це показник того що з Україною ніхто не хоче мати справу, вони всюди неправі й міжнародні організації підтверджують нашу позицію. Це класичні підходи росіян, які використовують для промивки мізків власних громадян. Нічого нового, ще одна жалюгідна спроба показати, що вони праві в усьому",  каже редактор VoxCheck.

 

Фейк №4: За відмову від використання української мови будуть карати не тільки штрафами, але і виправними роботами

Тема утиску прав російськомовних громадян в Україні є однією з найпопулярніших в російських ЗМІ. Цього разу інформаційним приводом стало призначення в Україні Уповноваженої із захисту державної мови Тетяни Монахової. Тепер російські ЗМІ залякують: "карати" за відмову від використання української мови будуть не тільки штрафами, але і "виправними роботами", а по країні вже почалися "облави мовних інспекторів", які "б'ють російськомовних".

Чому це не так?

Одним з основних завдань Уповноваженої із захисту державної мови є забезпечення прав громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою. Проте розпочати виконання своєї роботи Уповноважена зможе тільки через півроку, коли офіційно набуде повноважень і буде сформований Офіс уповноваженого із захисту державної мови.

Ніяких "мовних шпрехенфюрерів" або "мовних інспекторів", як пише пропаганда, в Україні не існує і не буде існувати. Відповідно до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який набув чинності 16 липня, створення подібних структур не передбачено.

Також цей закон не стосується приватного життя, це стосується публічної сфери.

"Якщо ви йтимете вулицею і будете говорити російською, англійською, німецькою, ніхто не буде вас перевіряти, це стосується публічної площини. Це означає, що у нас державною мовою є українська, державні службовці, заклади харчування, кінотеатри мають використовувати українську мову. Для цього і будуть перевірки чи офіс, в який можна буде поскаржитися", – роз'яснює Скубенко. 

Українське радіо розпочало проєкт з протидії російській пропаганді. Щопонеділка о 14:10 в програмі "Рускій міф" будемо аналізувати російські ЗМІ, виявляти та спростовувати найактуальніші фейки про Україну, які Росія розповсюджує в Росії, в Україні та світі. 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук