Аналіз газових домовленостей: виграла Україна, але програв українець

Аналіз газових домовленостей: виграла Україна, але програв українець

Україна та Росія домовилися про правила транзиту газу до Європи через українську ГТС. Транзитний договір підпишуть на 5 років, потім документ може бути пролонговано ще на 10 років. Передбачається, що у 2020-му році транспортують 65 мільярдів кубометрів газу, а з 2021-го року — по 40 мільярдів кубометрів на рік. Передбачено і збільшення тарифу на транзит газу. Крім того, Росія має виплатити Україні майже 3 мільярди доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Експерт Валерій Клочок в ефірі Українського радіо проаналізував плюси та мінуси домовленостей про транзит російського газу для України.

0:00 0:00
10
1x

Політичний та економічний експерт Валерій Клочок вважає, що в результаті домовленостей про транзит російського газу Україна виграла. “Дійсно, Україна потребує цього контракту з огляду на свої зобов’язання перед Європейським Союзом. У цій частині вона має виступати гарантом енергетичної безпеки для своїх енергетичних партнерів”, — говорить аналітик.

Також, за його словами, плюс для України від транзитних угод — завантажена ГТС, і, звісно, гроші: “Зараз точиться дискусія щодо того, яка це сума буде, бо ми ж не знаємо тариф, він ніяк не озвучується. Це є для мене дивною комерційною таємницею, але, я думаю, що за кілька днів ми будемо знати її. Але, яка б ця цифра не була, на фоні абсолютно провальної роботи уряду стосовно наповнення бюджету, коли у нас недоїмка бюджету може сягнути 100 мільярдів гривень. І в умовах, коли ми постійно збільшуємо внутрішній державний борг за рахунок продажів облігацій внутрішньодержавної позики. Коли МВФ нам говорить: “ми нібито можемо, але не знаємо, коли відбудеться наша співпраця”. Тому, дійсно, гроші, які ми отримуємо за транзит газу, і повернення боргу, — це доволі непогана підтримка бюджету”, — переконаний Валерій Клочок.

А от пересічний українець від домовленостей програв, вважає експерт. Тому що, за його словами, ціна на газ для населення лишається високою: “На початку року ціна імпортного газу, який ми брали на західному кордоні, типу не російського, але, вже є й офіційні заяви, що, так, ми купували російський газ, але через західні фірми-прокладки, вона сягала 300 доларів у січні 2019-го року, а у листопаді вона сягала приблизно 170+ доларів. Тобто, загальна цифра, на яку ми виходимо сьогодні по імпортній ціні, це приблизно 250 доларів. НАК “Нафтогаз” цю цифру не озвучує, але газ, який нам продаватимуть для побутового споживання, він дорожчий, ніж той, який сьогодні торгується в Європі, і той, який сьогодні готова продавати Росія не лише Україні, а й усім країнам Європейського Союзу. Тому саме таке дивне рішення було прийняте. З’явилася нова дефініція в уряді Гончарука — це страхова гарантована ціна для населення, яке споживає газ для власних побутових потреб. Ця ціна складала 5,5 тисяч гривень без урахування ПДВ, а для кінцевого споживача вона становила з урахуванням усіх необхідних тарифів на транспортування, це ціна — майже 7 тисяч. Якщо ви за замовчуванням не зміните свої умови співпраці з облгазами, то вам ця ціна залишиться до кінця опалювального сезону”, — говорить експерт Валерій Клочок

Аналітик не вважає, що домовленості про транзит варто оцінювати за критеріями — зрада/перемога: “Відбулося те, що мало відбутися. Просто у питанні газу — дуже багато політики. Якщо ми проаналізуємо структуру товарної співпраці з Росією, яка минулого року торгувала з Україною найбільше у світі. Україна торгувала з Росією найбільше. Сьогодні за підсумками 11 місяців вони на другому місці після Китаю. Але обсяги дуже великі, це порядка 8,5 мільярдів доларів. І в цій частині у нас багато нафти, нафтопродуктів, мінеральних добрив. Україна транспортує через свою територію не лише газ, а й нафту. А буквально третього грудня цього року був підписаний нафтовий транзитний договір з Росією на термін у 10 років. Але це питання практично не обговорювалося в ЗМІ”, — підкреслює Валерій Клочок.

Експерт зазначає, що публічних заяв про саме постачання російського газу до України поки немає. Але прогнозує, що у січні про це почнуться розмови.

фото - Укрінформ