Експерти назвали головні дипломатичні провали та перемоги України у 2019 році

Експерти назвали головні дипломатичні провали та перемоги України у 2019 році

Рада зовнішньої політики "Українська призма" та портал зовнішньої політики підбили дипломатичні підсумки року 2019 року. Що саме українські експерти та журналісти-міжнародники вважають перемогами, а що провалами цього року та останнього п'ятиріччя Українському радіо розповіла журналістка Українського радіо Ірина Жданова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Опитування, в якому взяли участь 103 експерти, показало, що основними досягненнями зовнішньої політики у 2019 році більшість з опитаних, а саме 29 %, називають проведення Нормандського саміту в Парижі, на другому місці перемог – рішення міжнародних судів на користь України. Також нашими перемогами вважають збереження режиму санкцій, звільнення українських полонених, збереження курсу на ЄС і НАТО й також закріплення цього курсу в Конституції", – розповіла Ірина Жданова.

Головним провалом, за словами журналістки, за минулий рік вважають втягування України у внутрішньополітичну боротьбу в США і також нашу неспроможність нейтралізувати наслідки цього: "Також невдачею назвали повернення Російської Федерації до ПАРЄ і неспроможність загальмувати Північний потік-2".

"Частина експертів, а саме 9 %, до провалів року віднесли проведення Нормандського саміту, тобто одну і ту саму подію розцінюють і як перемогу, і як поразку. Можливо це через те, що ми ще не знаємо наслідків зустрічі у Парижі, а опитування було трохи передчасним – його проводили з 9 до 17 грудня, а, як ми пам’ятаємо, саміт був 9 грудня", – зазначила Ірина Жданова.

Щодо результатів за п’ятиріччя, з 2014 до 2019 року, то головними зовнішньополітичними досягненнями назвали Угоду про асоціацію з ЄС, безвіз, формування та подальше збереження міжнародної проукраїнської коаліції: "Також успіхом вважається утримання режиму санкцій та рішення міжнародних судів на користь України. А найбільшими невдачами за п’ятирічний термін вважають продовження війни з Росією, Мінськ-2 та втягування України у внутрішньополітичну боротьбу у США і неспроможність нейтралізувати її наслідки".

"Як ми бачимо, оцю ситуацію з імпічментом президента США назвали невдачею і за рік, і  за п’ятиріччя. Це прокоментував колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який вважає, що це стане нашою проблемою навіть на найближчі 10-15 років", – розповіла журналістка.

Щодо перемог, Ірина Жданова звернула увагу, що досягненням останнього року та п’ятиріччя вважають рішення міжнародних судів на користь України: "Тут передусім відзначають рішення Стокгольмського арбітражу щодо Нафтогазу і цей напрямок, міжнародних судових позовів, назвали одним з найвдаліших з нашої зовнішньої політики"

Більше про результати опитування можна дізнатися тут.

ФОТО: pixabay