Що передбачає президентський законопроєкт щодо децентралізації – коментує Віталій Безгін

Що передбачає президентський законопроєкт щодо децентралізації – коментує Віталій Безгін

13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України свій проєкт змін до Конституції щодо децентралізації. Відповідно до проєкту закону, мають бути ліквідовані обласні та районні державні адміністрації, замість яких будуть створені префектури. Детальніше про те, чого очікувати українцям у разі, якщо парламент підтримає ініціативу президента, Українському радіо розповів голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування,член депутатської фракції партії "Слуга народу” Віталій Безгін.

0:00 0:00
10
1x

"Сама система місцевого самоврядування трохи зміниться, буде три рівні: базовий, тобто рівень громад, ОТГ, далі –окружний рівень, тобто рівень укрупнених районів, і третій рівень – обласний. Наразі ми розуміємо, що фактично виконавчі органи на обласному та районному рівні підміняють обласні та районні державні адміністрації. На наше переконання, це хибна річ і відповідні ради повинні мати свої виконавчі органи, тобто безпосередньо органи місцевого самоврядування, які жодним чином не підпорядковані центру чи президентській вертикалі", – розповів Віталій Безгін.

В той же час, за його словами, представники влади розуміють, що якщо віддається ще більше повноважень, всі господарські та фінансові функції безпосередньо на міста, то необхідним є державний нагляд: "Саме з цією метою і впроваджується такий інститут, як префектура. Сам по собі префект буде здійснювати кілька речей. Це, безпосередньо, координація представництв регіональних органів виконавчої влади, винятково координація без втручання в господарську діяльність, та нагляд, в тому числі за тим, аби акти місцевого самоврядування не несли загрозу територіальній цілісності України та національній безпеці".

Читати також  – Децентралізація від Зеленського: розширення самоврядування чи президентський режим?

Також народний депутат прокоментував й події, які відбулися вчора під стінами Верховної Ради, які президент України Володимир Зеленський розцінив як опір старих еліт, зазначивши: "Кожен має право на мирні зібрання і кожен має право висловити думку, і кожен має нести відповідальність, якщо від його дій страждає інший".

"Коментувати, що вчора відбулося, мені достатньо складно, оскільки я тут насправді нічого нового не скажу, виходячи з цитати президента, оскільки, звісно, що ми абсолютно підпримуємо та готові захищати право на протест наших громадян, особливо,коли він по суті і громадяни хочуть закликати владу, наприклад, до діалогу. Але те, що відбувалося вчора, вибачте, не зовсім схоже на протест винятково громадян чи стейкхолдерів. Звісно, що там були представники, наприклад, фермерів й очевидно, що вони були і хочуть запевнитись, що та редакція законопроєкту про ринок землі, що піде на друге читання, буде відповідати їхнім очікуванням та обіцянкам президента й голови профільного комітету в контексті двох суперечливих питань: відсутності опції продажу іноземцям та власне рівня концентрації", – зазначив Віталій Безгін.  

Нагадаємо, вчора під стінами Верховної Ради зібралися учасники мітингу проти запровадження ринку землі. Зокрема, мітингувальники виступають проти скасування мораторію на продаж земельних угідь компаніям та іноземцям. Внаслідок протесту відбулися сутички з правоохоронцями.

ФОТО: Українська правда