Чи можна вирішити проблему розміщення хостелів в житлових будинках – коментує експерт Антоненко

Чи можна вирішити проблему розміщення хостелів в житлових будинках – коментує експерт Антоненко

Як вирішити проблему розміщення в житлових будинках хостелів, цілодобових магазинів та інших видів бізнесу, якщо мешканці будинку проти, Українському радіо розповів депутат Київської міської ради, голова постійної комісії Київської міської ради з питань власності Леонід Антоненко.

0:00 0:00
10
1x

«Розроблений нами законопроект № 2564 покликаний вирішити проблеми з несанкціонованим розміщенням в житлових будинках, наприклад, хостелів. Ідея полягає в тому, що парламент делегує місцевим радам право встановлювати перелік заборонених видів діяльності. Після того, як місцева рада скористається цим правом і, наприклад, включить туди хостел як діяльність, яку можна заборонити, ОСББ, створене у відповідному будинку, зможе ухвалити рішення, що відповідна діяльність у цьому будинку буде забороненою», – розповів Леонід Антоненко.

За його словами, якщо ця заборона не поважається бізнесом, тоді представникам ОСББ надається право звернутися до суду і стягнути штраф з власника або орендаря цього приміщення: « Сума на вибір споживача становитиме або 30 % річних від вартості нерухомості, в якій той чи інший бізнес працює за кожен день порушення заборони, або прожитковий мінімум також за кожен день порушення заборони. Тобто, якщо заборона ігнорується, скажімо, протягом одного року, то 30 % вартості цього приміщення можна буде стягнути, а потім, якщо цей штраф сплачуватися не буде, то можна за рахунок цього боргу звернути стягнення на це приміщення й продати його з торгів».

«У парламенті минулого скликання були законопроекти, які забороняли хостели взагалі у будь-яких будинках із кількістю поверхів 16 і більше. Це був дуже дивний компроміс, тому що проблему мають не лише люди у таких будинках. Ми подумали, що такі загальнонаціональні заборони, які стосуються усіх бізнесів незалежно від того, чи живуть вони в мирі і спокої із своїми сусідами, не є ефективними. Тому народилася ініціатива, де сусіди – власники квартир будуть вирішувати, можна з цим бізнесом жити далі чи ні. Тому першим можливим до заборони видом діяльності стануть хостели, а потім можливо будуть інші проблеми, з якими люди звернуться до своїх місцевих депутатів і цей перелік заборонених видів діяльності за рішеннях ОСББ може бути розширеним, залежно від того, яка конкретна проблема в тому чи іншому місті існує», – зазначив депутат Київської міської ради Леонід Антоненко.

ФОТО: pixabay