Непопулярна земельна реформа: яке рішення бачать фермери?

Непопулярна земельна реформа: яке рішення бачать фермери?

17 грудня відбудеться відкрите суспільне обговорення земельної реформи перед голосуванням за законопроект про ринок землі у другому читанні. Про те, чи можливо прийняти закон, який би влаштував усіх, чим різнились численні законопроєкти щодо цього питання, подані до парламенту та чому в жодному з них не було «почуто голос фермерів» Українському радіо розповів президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

0:00 0:00
10
1x

Чому в Україні так багато противників земельної реформи?

Під Верховною Радою зберуться протестувальники. Знаю навіть більше: по регіонах збереться велика кількість протестувальників, будуть перекривати траси. Навіть є такий намір перекривати залізницю. Понад 300 тракторів рухається до Києва. Безумовно, це може створити величезні проблеми в суспільстві і краще було б, щоб ці люди заспокоїлись і не піднімались на таку боротьбу.  Тому дуже важливо, яке рішення буде прийнято в парламенті.

Щодо цього питання владою були допущені певні помилки, комунікація не мала позитивного результату, порозуміння. Впродовж останніх десятків років фермери були за відкриття ринку землі, обігу сільськогосподарських угідь. І кожен раз, коли влада доходила до остаточного рішення, що треба це робити, допускались якісь помилки, які хвилювали фермерів і люди піднімались на боротьбу. Сьогодні найбільше питання – це де взяти кошти на купівлю цієї землі. Навіть якщо ми не пустимо іноземців, зробимо це не так, як хотіли місяць-два тому, то залишається питання номер один  – це кредит на мінімум 5-10 років. А жоден банк в Україні зробити цього не може. Відтак питання залишається і на нього, на жаль, немає відповіді. Фермери пропонують, як зробити, аби кожен з них мав доступ до фінансування, проте цього ніхто не хоче слухати. Перейшли в площину важливих питань: концентрація, хто має право першої руки... Але головним питанням залишається де взяти гроші? Адже поки що спілкування з представниками держави виглядає приблизно так: продайте своїх корів, свиней, трактори і купіть цю землю.

В чому відмінності між різними редакціями законопроєктів щодо ринку землі?

Між редакціями є суттєві відмінності, більше чотирьох тисяч правок. Писали все, що приходило в голову й робилось це в першу чергу для того, щоб стримати прийняття рішення. Але основні відмінності були в тому, яка максимальна концентрація в одних руках земель може бути, хто має право купувати, в кого право першої руки, питання з виведенням в земельному кадастрі земельних ділянок в натурі. Далі є питання, як розпоряджатись державною землею сільськогосподарського призначення, яка буде передана громадам чи в їх управління, чи на правах власності. Таких основних питань десь біля двох десятків, вони прописані в законопроєктах по-різному, але найголовнішого немає. В жодному з них немає порятунку для тих, в кого немає коштів, а таких 99 %.

Що пропонують фермери?

Фермери  пропонують  створити земельний іпотечний банк, якому передати державні землі сільськогосподарського призначення мінімум на десять років. Їх передають громадам, а ті здають в оренду, але ці землі перебувають в заставі, під які можна отримати 15 мільярдів доларів. Тільки п'ять з них потрібні для ринку землі, десять  – держава може використати для розвитку регіонів.

Тому в сьогоднішніх умовах, коли в руках є конституційна більшість, можна приймати різні рішення. Але це неправильна практика і я б так не чинив. Адже ті обурені люди, які будуть на вулиці, сприймуть це як дуже поганий жест в їхню сторону.

Нагадаємо, лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив на брифінгу 16 грудня, що є 70-відсоткова ймовірність того, що парламент ввійде у розгляд законопроєкту про ринок землі у другому читанні на цьому пленарному тижні.

ФОТО: pixabay 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук