10 порад, які допоможуть вам урятуватись від пожежі

10 порад, які допоможуть вам урятуватись від пожежі

Уже тиждень в Україні обговорюють трагедію — пожежу, яка сталася в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, і забрала життя 16 людей. Ще 30 — постраждали. Чи подібна пожежа може трапитися у кожному будинку, офісі, гуртожитку, університеті, школі? Як себе захистити — в ефірі Радіо Культура розповіли фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій та тактичної медицини.

У сторічній будівлі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу були грубо порушені правила протипожежної безпеки, — про це повідомив на брифінгу голова УНС в Одеській області Олег Бех. За його словами, у результаті пошукових дій на території коледжу не було вилучено жодного вогнегасника. "В той самий час, значну частину вогнегасників ми виявили під ліжком коменданта", — зазначив він.

А чи цікавились студенти цього коледжу, чи дотримані були в будівлі, якій вони навчалися, правила пожежної безпеки? А чи цікавитеся ви, наскільки безпечно на вашому місці роботи, навчання або вдома?

10 порад про пожежну безпеку в побуті від головного фахівця сектору зв’язків у масової інформації та роботи з громадськістю ГУ ДСНС в Києві Олександра Макушенка, пожежного рятувальника Костянтина Федотова та десантника і засновника 205 навчального центру тактичної медицини Збройних Сил України Олександра Стерлікова.

1. У ПРИВАТНОМУ БУДИНКУ ПЕРЕВІРТЕ ЕЛЕКТРИКУ ТА СИСТЕМУ ОПАЛЕННЯ. У першу чергу, треба пересвідчитися, що справно працюють система опалення та електричні мережі. Якщо господар не знається на цьому, краще викликати фахівців, які перевірять. "Треба розуміти, що там, де є висока температура, там, де є горючі матеріали, там є потенційна можливість того, що щось може піти не так і виникне пожежа", — говорить рятувальник Костянтин Федотов. Якщо у будинку пічне опалення, то перед початком сезону треба перевірити як працює система, чи немає тріщин. "Я також раджу перевірити систему вихлопу. Тобто, мається на увазі саму трубу, куди виходить цей весь гар на вулицю. Може, вона прогоріла? Щоб вогонь звідти не вийшов і на будівельні конструкції далі не пішов", — додає Олександр Макушенко.

2. ПЕРЕВІРТЕ ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ В БАГАТОПОВЕРХОВОМУ БУДИНКУ. Якщо будинок вище 16 поверхів, потрібно, щоб на кожному поверсі були обладнані пожежні крани. "Коли вселяєтеся, треба завести собі у квартиру невеличкий ствол з 9 мм діаметром, щоб у будь-яку точку квартири можна було завести шланг і загасити пожежу. Проте, якщо це, наприклад, проводка, не потрібно гасити водою, треба від’єднати прилад або відключити взагалі електрику у квартирі чи на поверсі, якщо це можливо. І бажано, щоб у кожній квартирі був вогнегасник до 5 літрів. Щоб можна було пожежу, якщо вона невелика, загасити. 

3. ЯКЩО У БАГАТОПОВЕРХІВЦІ ЧУТИ ЗАПАХ ДИМУ. Треба повільно відкрити двері, бо можна зробити так, що саме полум’я потрапить до квартири. "Якщо ви відчинили двері, і чуєте запах гару, то ви в цей час, обходячи поверх, стукаєте по сусідах, яких треба евакуювати та паралельно шукати осередок займання. І треба паралельно дзвонити на службу 101. Також категорично забороняється користуватися ліфтами під час пожежі. Якщо спрацьовує система сигналізації та димовидалення у будинку, то ліфти автоматично відключаються у такому випадку і виключається й альтернативний вихід — внутрішні сходи, ними треба сходити. Але такі виходи категорично заборонено захаращувати. Не можна захаращувати будь-які приміщення як загального користування у під’їзді, так і власне житло", — говорить Олександр Макушенко.

4. ЯКЩО ПОЖЕЖА У КВАРТИРІ, І ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЗАГАСИТИ ЇЇ. Треба викликати 101. "Узяти мокру пов’язку, лягти на підлогу і повзти до виходу з квартири, спробувати тильною стороною долоні, чи гаряча ручка. Якщо її можна відкрити, треба відкривати потихеньку, бо можна спровокувати пожежу ще більше розповсюджуватися ще швидше. Якщо є можливість, треба вийти. Якщо можливості немає — альтернатива — балкон. Треба дістатися до них таким же способом. Треба закрити двері й з зачиненого балкона кликати на допомогу. Речі, які треба брати з собою під час евакуації — документи. Якщо пожежа у сусідів за зачиненими дверима, треба викликати рятувальників, та забезпечити евакуацію людей із під'їзду", — каже рятувальник Костянтин Федотов. 

6. СЛІДКУЙТЕ ЗА ЇЖЕЮ, ЯКУ ГОТУЄТЕ НА ПЛИТІ. "Один із найбільш частих викликів до пожежної служби, це — підгорання їжі. Якщо ми говоримо про підгорання їжі, то до розвитку повноцінної пожежі буквально кілька хвилин. Чи встигне власник або пожежна служба? Якщо ні, пожежа буде розвиватися далі", — каже Олександр Стерліков. Також варто пам’ятати, що масло на плиті не можна гасити водою, треба прикрити каструлю або сковорідку. Електричні прилади не можна гасити водою теж, якщо вони під’єднані до мережі.

6. НЕ ПЕРЕВАНТАЖУЙТЕ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ. Олександр Макушенко: "Попри те, це стара чи нова мережа, з кожним роком приладів у квартирах стає усе більше. Й іноді буває, що п’ятирічний дім спроєктований так, що не вистачає розеток на всі прилади. Не вмикайте їх усі одночасно. Адже, у будь-який час електромережа просто може не витримати навантаження, спровокувати коротке замикання, і від цього може статися пожежа".

7. СЛІДКУЙТЕ ЗА ДІТЬМИ й не залишайте їх на самоті.

8. ПРИБЕРІТЬ АВТОМОБІЛІ З-ПІД БУДІВЛІ. Найбільша проблема для рятувальників і трудність у гасіння пожежі — припарковані під вікнами автомобілі. Великогабаритна пожежно-рятувальна техніка не може під’їхати до будівлі й відразу розпочати рятувальні роботи, якщо вона заставлена машинами.

9. ПОВІДОМЛЯЙТЕ КОНКРЕТНУ ІНФОРМАЦІЮ. Якщо виявили займання чи пожежу, треба чітко повідомити диспетчеру 101 адресу, під’їзд, надати якомога більше конкретної інформації, де саме горить. А, за можливості, зустріти пожежний автомобіль і вказати місце, де відбулося займання. 

10. НАДАЙТЕ ПЕРШУ ДОПОМОГУ ПОСТРАЖДАЛОМУ ВІД ЗАДИМЛЕННЯ. Треба обов’язково викликати швидку. Людину, яка постраждала від задимлення, треба перевести або перенести у безпечне від диму та вогню місце. "Після цього потрібно перевірити стан людини, наскільки він важкий і обов’язково треба, щоб це перевірив медик. Бо буває такий стан, коли людина на адреналіні, і їй ніби нічого. А потім стає гірше, і бували летальні випадки. А поки не приїхали медики, розташуйте людину в безпечному місці, щоб до неї мали доступ лікарі, і не заважати рятувальникам працювати. По-друге, постійно дивитися за цими людьми, щоб не погіршився їхній стан", — говорить фахівець із тактичної медицини Олександр Стерліков.

Фото: Stock Photo

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Є можливість виспатися — висипаємося. Поради сомнолога під час війни
Якщо військовий не виходить на зв'язок. Поради юристки
Як не потрапити на гачок російської пропаганди. Топ-3 порад від Оксани Мороз
Як дозволити собі святкувати, коли війна? — поради психолога
Протягом минулої зими в Україні сталося 800 випадків отруєння чадним газом — Богданова