Анатолій Гриценко: якщо Мінські угоди будуть виконані, то буде не одна, а чотири України

Анатолій Гриценко: якщо Мінські угоди будуть виконані, то буде не одна, а чотири України

Про результати зустрічі "нормандської четвірки", санкції США щодо побудови "Північного потоку-2" та чому не варто дотримуватись виконання умов Мінських угод — про це в ефірі Українського радіо говорили з народним депутатом України попередніх скликань, міністром оборони України 2005 – 2007 років Анатолієм Гриценком.

0:00 0:00
10
1x

Анатолій Гриценко зауважив, якою є його оцінка результатам нормандської зустрічі.

"Зеленський не привіз із Парижа стійкого, довготривалого миру. Але заради справедливості скажу: він і не мав такого шансу. Хто б туди не поїхав, він би його не привіз. Тому що Путін продовжує відморожуватись: "Их там нет, кордон не передамо, это будет резня" та всі інші такі ласощі.  Тому хто б туди не поїхав, він би того не привіз", — зазначив він.

Гриценко також прокоментував, чи привіз президент Зеленський з Парижа "зраду чи перемогу".

"Друга позиція: чи привіз Зеленский звідти капітуляцію чи зраду? Ні, не привіз. Треба віддати належне. Він першим публічно заявив про те, що Мінські угоди треба переглядати. Його попередник, Петро Олексійович Порошенко, говорив про те, що Мінські угоди, які він, власне, розробив і підписав, не мають альтернативи. Я з цим не погоджувався від самого початку, не коли вже Порошенко став екс-президентом, а як тільки підписали ці угоди. Я їх прочитав і сказав, що вони не будуть виконані, вони — мертві. Неможливо їх виконати. І ми з вами побачили за ці п’ять з лишнім років, що навіть перший пункт меню Мінських угод, припинення вогню, дотепер не виконано. Це говорить про те, що не створені механізми, які б стимулювали, спонукали, змушували Путіна проявити політичну волю і зупинити обстріли на фронті. Тому зради не відбулося", — сказав екс-міністр оборони.

Анатолій Гриценко також додав, що "те, що підписали, там є позитив. За умови, якщо він буде виконаний. З позитиву я відзначив би, по-перше, готовність, яку була публічно зафіксована на весь світ, до кінця грудня обміняти полонених. Якщо це буде, то буде великий плюс. Люди повернуться у свої домівки. Друге, що прозвучало, це до кінця цього місяця зафіксувати довготривале перемир’я. Якщо це відбудеться, це буде великий плюс. І, залежно від того, рухатися вперед. Я не дуже великий оптиміст, тому що я бачив, що після того Путін і Лавров вже відігравали назад. Уже після цього вони продовжувати знову свою мантру: "Конституция, особый статус на постоянной основе... Я не є ні в команді Порошенка, ні в команді Зеленського, але я хотів би, щоб була правда. Правда полягає в тому, що той "особый статус в Конституции на постоянной основе" був підписаний ще у вересні 2014 року. Тоді Зеленський ще знімав серіали і в політику навіть не висовувався. Тобто це гіркий спадок, і з цим спадком треба щось робить".

Гриценко наголосив, що Мінські угоди фактично передбачають нищення України, і якщо вони будуть виконані, буде не одна, а чотири України.

"Люди і від Зеленського, і від Путіна почули, що треба виконувати Мінські угоди. А в них написано фактично нищення України. Якщо Мінські угоди будуть виконані, то буде не одна, а чотири України. Перша — це Крим, про який навіть немає жодного слова в Мінських угодах. Крим віддали. Раз. Друга Україна — це та Україна, де ми з вами знаходимось, не захоплена Росією.  Поки що вільна. І ще дві України: Донецька і Луганська автономні республіки. Їх не називають автономними республіками в Мінських угодах. Там придумали гігієнічне слово — "особливості місцевого самоврядування, або особливий статус". Але їм дали право, якого не має ні Черкаська область, ні Чернігівська, ні Закарпатська, ні будь-яка інша: мати свою, а не українську міліцію, фактично бойовики тепер одягнуть погони поліцейських, мати свій, а не український суд, мати свою, а не українську прокуратуру. Їм дається повна амністія. Тобто всім, хто вбивав і катував, по Мінських угодах дається прощення. Чи сприйме це український народ? І наша з вами вільна Україна повинна за весь той шабаш платити. Навіть не просто платити, а за захищеними статтями бюджету. Захищені статті українського бюджету передбачають, що навіть, не дай Боже, трапилось три Чорнобиля і треба перерозподіляти кошти, то із захищених статей не можна взяти ні копійки. Тобто Донецьку і Луганську все віддай, ось що там написано. Тому Мінські угоди треба точно переглядати, і цей ще шлях довгий, дуже тяжкий попереду. І я хотів би, щоб люди не налаштовувались на якісь швидкі рішення", — прокоментував політик.

Народний депутат  попередніх скликань підкреслив важливість контролю над кордоном.

"Чинна влада запропонувала ту річ, яку я говорив ще у 2015 році.  Ключове слово — контроль над кордоном. Порошенко згадував, що може бути зарубіжна миротворча місія. Коли Швеція чи якась інша держава буде розглядати питання направлення до нас миротворців, найперше питання, яке буде в їхньому парламенті звучати, чи немає там загрози їхнім солдатам. Поки кордон не контролюється, через нього везуть нову смерть, ніхто туди не прийде. Тому контроль над кордоном важливий: і для спокою людей, і для виборів, і для миротворчих місій. Ми не можемо погодитися на те, що влаштовує Путін. Хай це буде довше, але так, щоб посилило, а не зруйнувало Україну", —  сказав він.

Гриценко прокоментував рішення палати американського Конгресу затвердити закон про оборонний бюджет з допомогою для України в 300 мільйонів доларів і положення про санкції проти компаній, причетних до будівництва "Північного потоку-2".

"Це плюс. Америка, попри всі свої внутрішні проблеми, імпічмент, скандали і все решта, у цьому плані цілісні і послідовно відстоює те, що співпадає з українськими інтересами. "Північний потік-2" — це дуже брудна, аморальна, замішена на втраті цінностей бізнесова історія. Тому що коли приїздять високі представники Європейського Союзу, Франції і Німеччини, і розказують, що Євросоюз базується на цінностях, і тут же приймається таке рішення, як "Північний потік-2", коли держава — явний агресор, який порушує війни, вбиває на території їхніх же країн хімічними боєприпасами, вони йдуть на прямі контакти. Польща підтримує нашу позицію, Литва та інші балтійські держави, але вони слабкі по впливу, і те, що поряд стала Америка — це плюс. Я не знаю, чи це стримає будівництво, але принаймні сам факт такої підтримки дуже важливий. Уявіть себе на місці тих підприємців, які володіють суднами, технологіями тощо, їм же по цих санкціях може бути обмеження або втрата, якщо видано раніше, візи,  буде замороження і конфіскація рахунків у банках, а Америка — це не просто одна з країн. Вона через свою федеральну резервну систему буквально кожну доларову транзакцію на всій планеті. І від цього не сховаємося, тому, я думаю, що це плюс", — зауважив політик.

"Я б не перебільшував вплив однієї Америки, бо теоретично Трамп може й передумати завтра. Але справа в тому, що це вже довгий процес, і він показує різницю. Тому що та ж пані Меркель сидить з нами на нормандських переговорах і солідарно підтримує, а з іншого боку — наноситься удар ножем в спину. Це неприйнятно. Це нечесно", — додав Гриценко.

Зазначимо, 9 грудня відбулась зустріч президента України Володимира Зеленського, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Емманюеля Макрона та президента Російської Федерації Володимира Путіна у межах "нормандського формату".

Дивитися відео за посиланням.

На фото — Анатолій Гриценко