Скалецька: 2020 рік МОЗ оголосить роком медсестринства

Скалецька: 2020 рік МОЗ оголосить роком медсестринства

2020 рік міністерство охорони здоров’я оголосить роком медсестринства. Про це в ефірі Українського радіо заявила міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька.

0:00 0:00
10
1x

"Насправді комплексна задача щодо медсестринства така. Ми розуміємо важливість, і наступний рік ми будемо оголошувати роком медсестринства для того, щоб і приймати комплексні рішення, і підіймати повагу до професії та її важливість. Можливо, більше заохочувати вступати на цю спеціальність", — зазначила Зоряна Скалецька.

Якщо ми говоримо про кількість медсестер, якої бракує в закладах, то міністр охорони здоров’я зауважила, що "на сьогодні ми маємо одночасні процеси реорганізації в багатьох закладах, зміну профілю, зміну окремих відділень, перепрофілювання. А це означає, що говорити про остаточну оцінку кількості медсестер, котрих не вистачає, це питання, швидше, робоче. Але те, що їх не вистачає, кожен в лікарні точно може сказати".

Очільниця МОЗ також прокоментувала, чи варто медичному персоналу очікувати на підвищення зарплати.  

"Якщо ми говоримо про зарплату, то на сьогодні є законодавчі вимоги виплачувати мінімальну зарплату. Але якщо 28 років нічого не робилося системно щодо кадрової політики, то в нас на сьогодні і така патова ситуація, яка не може бути вирішена за три місяці. Але 100% наша задача — підняти статус медсестер, посилити їхні можливості  виконувати більше функцій, ніж на сьогодні прийнято їм доручати. У світі вони мають набагато більше функціоналу, який виконують, при цьому розвантажуючи лікарів і маючи більшу зарплату", — пояснила Скалецька.

Міністр також наголосила, що є питання створення окремого виду закладу, який називається "Лікарня медсестринського догляду".

Вона також додала, що "місцева влада є власником більшості закладів в охороні здоров’я. І вони повинні теж думати про місцеві стимули, про можливу видач квартир, про додаткові соціальні пакети, котрі можуть надаватися медичним працівників і, в основному, медсестрам".

Зазначимо, медсестра з районної лікарні Ніна Козловська написала пост у соціальній мережі, де зазначила, що через мізерні зарплати медсестри масово звільняються з роботи, і вже скоро не залишиться тих, хто вміє поставити крапельницю. Як повідомляється, в Україні справді є дефіцит медичного персоналу, і не вистачає 30 тисяч медсестер.

Дивитися відео за посиланням. 

На фото — Зоряна Скалецька