Швець про "нормандську зустріч": можливе припинення вогню, але очікувати на українські прапори в Донецьку не варто

Швець про "нормандську зустріч": можливе припинення вогню, але очікувати на українські прапори в Донецьку не варто

Сьогодні в Парижі відбудеться зустріч лідерів “нормандської четвірки”. Президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон та президент Російської Федерації Володимир Путін планують обговорити ситуацію навколо конфлікту на Донбасі. Історик, блогер, історик, журналіст Леонід Швець в ефірі Українського радіо спрогнозував, якими можуть бути ймовірні результати перемовин у Парижі.

0:00 0:00
10
1x

"Ми не знаємо, що там буде, але ми знаємо, чого там не буде. Сьогодні Україну не проголосять російською губернією. Проте, не маючи жодних інсайдів ані в Кремлі, ані на Банковій, мені здається, що багато очікувати не слід. І це, з одного боку, прекрасно", — зазначив Леонід Швець.

Експерт зауважив, що від точки заморожування "нормандського формату" ми дійдемо до точки легкого розморожування, а саме — розмови, якої не було, починаючи з 2016 року.

"Останній раз лідери наших країн вчотирьох розмовляли аж в 2016 році. Тобто три роки не те, що не зустрічалися разом, а навіть не спілкувалися. Були окремі телефонні розмови по різних питаннях, але разом вони не збиралися. Якщо ми розморожуємо формат з такого низького рівня, коли температура -50, то очікувати, що буде гаряче, не виходить. Добре, аби хоч до нуля розморозили. Тобто очікування того, що домовляться домовлятись, це, швидше за все, так: "ми не розмовляли і починаємо розмовляти". Проте для того, щоб розмовляти предметно, потрібно створювати додаткові комітети, комісії з експертами, із залученням якихось спеціалістів, які скажуть, як зробити якісь адміністративні та військові речі. Таким чином, найймовірніше, від точки заморожування ми дійдемо до точки легкого розморожування, а саме — розмови, якої не було всі ці роки", — сказав він.

На думку Швеця, під час "нормандського саміту" можливими є зрушення саме в пункті припинення вогню, а решта політичних кроків є нереальними.

"Найбільше моє очікування, що саме в пункті припинення вогню ми досягнемо якихось зрушень. Все інше — нереальне. Якщо уявити собі, що Путін хоче піти зовсім, у цьому є дуже великі сумніви. Зрозуміло, що він хоче політично там залишитись. Ми можемо вже завтра очікувати на мир, щастя та українські прапори в Донецьку, але це неможливо. Навіть якщо всі цього захочуть. А ми розуміємо, що в Луганську, Донецьку та Москві цього багато хто не хоче", — пояснив журналіст.

Швець також додав, що "попередній міжнародний досвід свідчить, що якщо між двома сторонами нема третьої, вони розходяться, а потім знову починають "лупити" один одного. Може, не так інтенсивно, але щось прилітає. Це те, що ми бачимо зараз на фронті. Час від час приїжджають якісь заборонені речі, йде стрілянина і йде загибель людей".

Повідомляється, що перед початком саміту президент України Володимир Зеленський проведе зустріч з лідерами франції та Німеччини. О 17:00 за Києвом має розпочатись зустріч лідерів чотирьох країн-учасниць "Нормандський формат", а о 19:45 запланована зустріч з представниками ЗМІ.

Напередодні зустрічі міністр закордонних справ Вадим Пристайко зазначив, якими є основні моменти позиції української сторони під час зустрічі: повне і постійне припинення вогню, наш контроль над кордоном єдиної неподільної держави, роззброєння і виведення незаконних збройних формувань, місцеві вибори за українським законодавством. Він також наголосив головна червона лінія, від якої не відступлять, це міжнародно визнаний державний кордон України.

Нагадаємо, "нормандський формат" було засновано у червні 2014 році з метою припинити війну на Донбасі. Востаннє лідери України, Франції, Німеччини та Росії зустрічалися у "нормандському форматі" у 2016 році.