На 30-кілометрову зону вздовж кордону України буде накладений мораторій на відчуження — Уповноважений президента із земельних питань

На 30-кілометрову зону вздовж кордону України буде накладений мораторій на відчуження — Уповноважений президента із земельних питань

Що відбуватиметься із сільськогосподарськими землями в прифронтових зонах? Які ще нововведення готує законопроєкт про запуск ринку землі? Про це в ефірі Українського радіо розповів Уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Роман Лещенко зазначив, що на 30-кілометрову зону вздовж кордону України буде накладений мораторій на відчуження. Також землі аграріїв прифронтових регіонів на сході України, де розташовані фортифікаційні споруди, будуть звільнені від сплат.

"Там, де знаходяться фортифікаційні споруди в зоні бойових дій, де аграрії продовжують обробляти землю лише частково, для них в рамках законопроектів будуть проведені компенсаційні заходи", — сказав він.

Роман Лещенко зазначив, що земельна реформа не про продаж землі, не потрібно спрощувати це лише до цієї позиції.

"Перше. Держгеокадастр. Забрати право розпорядження у Держгеокадастра, який, як метастаза, розбазарює державну землю.

Друге. Передати землю громадам. Держава у даному випадку не проявила себе як ефективний землекористувач, землевласник. Ми передаємо громадам на місцях землю і громади самостійно будуть вирішувати це питання.

Третє. Пакет, що пов’язаний саме з антирейдерськими заходами. Щоб унеможливити ануляцію реєстрації, переписання договорів, підробку документів. Вчора у другому читанні Верховна Рада прийняла ці заходи.

Читтата також: Чи запрацює новий закон про протидію земельному рейдерству — розповідає економіст

Четверте. Зробити повноцінну картографічну зйомку всіх земель в Україні з урахуванням лісів, води, чорнозему. Інвентаризувати і виявити всі накладки, які є в кадастрі. Заповнити кадастр на всю 100 % позицію. Перевести паперові носії в електронний реєстр.

П’яте. Питання що стосується безпосередньо взаємодії громадян із органами державної влади. Спрощення всіх адміністративних бюрократичних процедур тощо", — розповів Роман Лещенко. 

Нагадаємо, що 13 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про ринок землі (№ 2178–10). Документ, зокрема, передбачає з 1 жовтня 2020 року скасування заборони на продаж землі. Очікується, що особами, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року.

Джерело: pixabay