Український стартап Moveone створює самокат, який складається в один клік

Український стартап Moveone створює самокат, який складається в один клік

Електросамокат, який не боїться українських доріг і складається в один клік, створює український стартап Mоveone. На око він схожий на велосипед і при цьому стійкий, що втримати рівновагу зможе навіть новачок. Про це в ефірі Радіо Промінь розповів співзасновник проєкту Костянтин Киричук. А ще – про те, чому в Moveone колесо від велосипеда і як на ньому прокатався мер Києва Віталій Кличко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Для яких відстаней і поїздок підходить самокат?

Наш самокат створений для того, щоб було зручно пересуватись містом, наприклад, таким, як Київ, де дуже багато бруківки та підйомів. Він проїжджає на одному заряді 50 км та має замінну батарею, яку можна відкрити ключем, зняти та поставити заряджену ще на 50 км. Тому він розрахований як на довге пересування, так і використання у комерційних цілях. Також у нього великі колеса, що є, мабуть, найголовнішою його перевагою, тому що я не розумію, як люди їздять на наших дорогах на маленьких колесах. Відтак, хоч він і пристосований до київських, українських доріг, це самокат для будь-якої дороги. Влітку цей самокат їздив у прокаті в парку Дружби народів та пройшов всі стежки і бездоріжжя.

Коли він створювався, стояло кілька питань, які треба було вирішити: перш за все, це погані дороги, багато бордюрів, по-друге, їздити самокатом хочуть люди дорослі, тому малі самокати їм не підходять ні за зростом, ні за розміром, ні за вагою. Також він мав би бути міцним. Тому в нашого самоката сталева рама, яка витримує навантаження в 150 кг. Також в нього немає рідкісних самокатних запчастин, яких не можна знайти: в нас переднє велосипедне колесо 20 дюймів,заднє колесо – 16 дюймів, дискові гальма, це все легко замінити.

Чи не важко самокат нести в руках там, де не можна проїхати?

Цей самокат розроблявся його автором, дизайнером Ростиславом Потопаєвим, так, щоб на ньому можна було просто їздити без електроприводу. Це був самокат для дорослих, створений для того, щоб займатись на ньому фізкультурою. І на нашому самокаті, якщо, наприклад, ти проїхав більше 50 км і в тебе сів заряд, ти просто відштовхуєшся ногою і їдеш собі спокійно далі. Щоб виїхати на гірку, звісно, треба трохи прикласти зусиль, але це дуже гарний спорт, хороше навантаження на руки, прес, спину.

Вага електросамокату 19,8 кг, він складається в один клік натиском на педаль і поміщається як у пасажирський ліфт, так і в багажник автомобіля Smart. Також, якщо захочете, завжди можна скласти його та сісти в громадський транспорт.

Як він складається?

Це унікальна конструкція, адже ми отримали патент на спосіб складання та раму. Розробка зроблена так, що одним натиском педалі самокат складається, варто лише його підняти. Так само він і розкладається: ви вийшли, натиснули і він готовий до використання. Ще одна перевага – це невеликий ролик знизу, на якому самокат у складеному вигляді їздить як валіза на передньому коліщатку. Тому його не треба носити з собою, а можна просто поруч із собою штовхати.

Чи легко на самокаті втримати рівновагу?

У нашого самокату є дуже велика різниця в порівнянні зі всім іншими. По-перше, у самокатів з малими колесами вісі коліс розташовані дуже низько до землі і дека, на якій ви стоїте або на рівні з ними, або трохи вище. І тому дуже важко тримати рівновагу. А на нашому самокаті завдяки великим колесам та тому, що вісі розташовані високо, а ви стоїте знизу, можна їздити навіть без рук і тримати рівновагу набагато легше, ніж, наприклад, на будь-якому велосипеді. Він дуже зручний у використанні і дівчата на підборах їздять на наших самокатах, оскільки за два місяці вони зарекомендували себе у прокатах.

Чи є вже відгуки на самокат?

Так, по-перше, люди, які брали його в прокаті накатали, вже не одну стню кілометрів, самокат на точках прокату користується великою популярністю. По-друге, на нашому самокаті катався мер Кличко: на одній із виставок він проїхав ціле коло по Арсеналу і йому було зручно, незважаючи на його зріст.

ФОТО: facebook.com/MOVEONEdesign