Принизливі для всього українського народу — енергетична експертка про газові переговори

Принизливі для всього українського народу — енергетична експертка про газові переговори

Наступний раунд тристоронніх газових переговорів між Росією, Україною та Євросоюзом про транзит російського газу може відбутися 5 грудня. Про це заявив міністр енергетики та довкілля Олексій Оржель. Наскільки вигідними для України є "газові перемовини"? Про це в ефірі Українського радіо розповіла енергетична експертка Марія Яковлєва.

0:00 0:00
10
1x

Марія Яковлєва вважає газові переговори ганебними та принизливими для всього українського народу.

"Замість того, щоб давно вже мати довгострокові контракти з європейськими компаніями чомусь сьогоднішня українська влада вирішила сідати за стіл перемовин і просто наполегливо тягне туди весь український народ, тим самим принижуючи його, з країною, яка на нас напала і з нами воює. Я не розумію і не приймаю цього", — сказала вона.

Марія Яковлєва зазначила, що на сьогодні є абсолютно нормальний варіант заключення договорів довгострокові не на один рік, а на 5–10 з європейськими компаніями.

"Росія радіє, вона нам надає райдер, щоб ми відмовилися від рішення Стокгольмського арбітражу, відкликали всі позовні заяви на $22 млрд., які ми подали щодо компенсації втрат в Криму і на Сході, і дозволили "Газпрому" напряму постачати газ на українські підприємства", — додала Марія Яковлєва.

Нагадаємо, що український уряд хоче укласти довгостроковий контракт на транзит газу із РФ до Європи. У "Нафтогазі" повідомили, що мають намір запропонувати Росії транспортувати 60 млрд м³ газу щорічно протягом 10 років.

"Газпром" зі свого боку пропонує продовжити чинний контракт або укласти новий строком на один рік. Водночас російський монополіст висуває низку умов для продовження транзиту газу через територію України, серед них відмова обох сторін від взаємних претензій у міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів; скасування рішення Антимонопольного комітету України про штраф для "Газпрому" за порушення економічної конкуренції та відкликання "Нафтогазом" клопотання про ініціювання Єврокомісією розслідування проти "Газпрому".

Джерело: pixabay