Юрчишин про можливу зміну керівництва "Нафтогазу": урядовцям варто виважено ставитися до кадрових рішень, щоб не було політизації

Юрчишин про можливу зміну керівництва "Нафтогазу": урядовцям варто виважено ставитися до кадрових рішень, щоб не було політизації

Народний депутат, член фракції партії "Голос" Ярослав Юрчишин закликає урядовців ставитися виважено до прийняття кадрових рішень, щоб не відбулося політизації. Про це він сказав в ефірі Українського радіо, коментуючи можливу зміну керівництва "Нафтогазу".

0:00 0:00
10
1x

Ярослав Юрчишин зазначив, що насправді виглядає так, що нова політична команда йде протореним шляхом і намагається зберігати максимально лояльних людей. Він додав, що зміна керівників стратегічних енергетичних підприємств відбуватиметься в умовах, коли тривають дуже важкі судові процеси, де суб’єктом є "Нафтогаз". Тобто "Нафтогаз" позивається до "Газпрому".

"Можна по-різному ставитися до Коболєва, але чи посилює це позицію "Нафтогазу"? Скоріш за все ні. Тому я би дуже закликав урядовців ставитися виважено до прийняття кадрових рішень, щоб не відбулося політизації. Так, потрібно усувати корупціонерів. Так, потрібно замінювати неефективних менеджерів ефективними. Але спочатку потрібно довести, що це корупціонер. Принаймні, передати справи до слідчих органів, і в керівництва тоді є можливість призупиняти повноваження тих, хто ймовірно був задіяний у корупції. Аналогічно по неефективності й по інших механізмах. Але коли міністр робить дуже чітку заяву, що це політичне рішення, то виглядає, що нова команда просто намагається поставити лояльних до себе менеджерів. Чи будуть вони кращими? Лояльні менеджери ніколи не є кращими. Менеджери достатньо незалежні, які мають повноваження, які контролюються незалежними наглядовими радами, а не владою, лише тоді ефективні", — розповів Ярослав Юрчишин. 

 

Ярослав Юрчишин також прокоментував ймовірну зміну керівництва стратегічних енергетичних компаній.

"Свого часу Бендукідзе був прихильником дуже відкритого ринку. Він дозволив росіянам купити зокрема гідроелектростанції в Грузії. І коли почалася чергова російсько-грузинська війна, то чомусь одночасно ці гідроелектростанції стали на позачерговий ремонт, лишивши столицю Грузії без світла. Тому чутливі кадрові питання в енергетичній сфері мають бути надзвичайно виважені. Політизація тут не має бути. Мають бути виважені кроки, які точно дадуть збільшення ефективності, а не призведуть до створення незрозумілості та нестабільності", — сказав Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, що учора, 2 грудня, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що ухвалено політичне рішення про зміну керівників стратегічних енергетичних підприємств. Відповідаючи на питання журналістів, Оржель підтвердив, що може йтися і про зміну керівників "Нафтогазу" і "Укренерго".

Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв відповів на заяву міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля про його можливе звільнення. Керівник компанії зазначив, що вже звик до регулярного процесу "знімання". Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. 

Джерело: facebook.com/yaroslav.yurchyshyn