У разі провалу змін до Конституції щодо децентралізації готується план "Б" — "Слуга народу"

У разі провалу змін до Конституції щодо децентралізації готується план "Б" — "Слуга народу"

У разі несхвалення Верховною Радою проєкту змін до Конституції щодо децентралізації готується план "Б". Про це заявив голова підкомітету Верховної Ради з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін (фракція "Слуга народу") в ефірі виїзної студії Українського радіо на форумі "Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави" у Краматорську.

0:00 0:00
10
1x

Віталій Безгін сподівається, що зміни в Конституцію будуть вчасно проголосовані.

"Насправді питання не у вчасності, а безпосередньо в тому, чи наші колеги з інших фракцій будуть віддані все-таки державному інтересу, а не політичному. Тому що ми розуміємо, що друге читання — це 300 голосів. Відповідно, це голоси не тільки монобільшості, а й інших фракцій. Зокрема є кілька фракцій, які принаймні декларують, що вони підтримують реформу децентралізації. Отримаємо нагоду переконатися на практиці — так це чи чи ні", — сказав він.

За його словами, у випадку недотримання депутатами задекларованих принципів, то будуть вдаватися до плану "Б".

"Експерти старої школи такі, як Анатолій Ткачук, зокрема наголошує на тому, що можна йти шляхом без змін до Конституції. Власне внесенням змін до пакету законопроектів. Тут є питання по префектурах, що дуже складно зробити без цього, але ми цей варіант також розглядаємо. Зараз ми з експертним середовищем опрацьовуємо план "Б", щоб у разі провалу з Конституцією ми могли його реалізувати. І тоді ми все одно встигаємо до місцевих виборів реалізувати даний етап децентралізації", — сказав він.

Віталій Безгін розповів, що зміниться для самих громад і їхнього керівництва, коли в них буде офіційно затверджений Конституцією статус.

"Як ми дивимося на зміну Конституції? Три рівні: безпосередньо громада, субрегіональний рівень (рівень округів) і рівень безпосередньо регіональний, рівень областей та автономної республіки Крим. За нашою логікою всі максимальні повноваження мають спуститися безпосередньо до громад. Це й адміністрування, й оподаткування, де треба наводити лад. Це безпосередньо доступ до податкової бази. Тобто всі максимальні повноваження йдуть вниз. На районному рівні, тепер уже окружному, ми зараз ведемо дискусію. Ми поки навіть не передбачаємо виборчого органу просто через те, що всі повноваження залишаться або внизу, а нагорі, на рівні області, буде безпосередня координація регіональних представництв центральних органів виконавчої влади, безпосередньо буде нагляд і контроль за законністю актів органів місцевого самоврядування. Тобто всі повноваження внизу, "державницьке око" буде на рівні округу та рівні області, але воно не втручатиметься в господарські чи бюджетні питання органів місцевого самоврядування", — розповів він.

Проект змін до Конституції наразі опрацьовує Комісія з правових питань при президентові України. Серед основних ідей: запровадження трирівневої системи адміністративно-територіального устрою (громада-округ-регіон), побудова місцевого самоврядування на основі принципів повсюдності та фінансової самодостатності. Громада – основа, замість районів запроваджується округ, який складатиметься з громад. Місцеві адміністрації буде ліквідовано, на рівні округів працюватимуть префекти, які будуть держслужбовцями й по суті представлятимуть державу. Основний принцип: громадам – влада, країні – контроль.

Очікується, що проект конституційних змін буде спрямований до КСУ вже на поточній сесії Верховної Ради.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, в якому йдеться, що Комісія з питань правової реформи до 1 грудня 2019 року має подати пропозиції стосовно змін до Конституції в частині децентралізації влади.

Нагадаємо, що перші вибори депутатів сільських, селищних, міської рад обʼєднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міського голів, призначені на 22 грудня 2019 року, відбудуться у 86 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) (69 сільських, 16 селищних, 1 міській ОТГ) у 21 області України.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Світлана Остапа: Одне з найбільших досягнень Суспільного — довіра аудиторії
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю