Забудьте про ПТУ, ми будуємо нову сучасну систему професійної освіти — заступник міністра освіти

Забудьте про ПТУ, ми будуємо нову сучасну систему професійної освіти — заступник міністра освіти

У Міністерстві освіти і науки прогнозують кардинально нові підходи до сфери професійної освіти. Як повідомив в ефірі Радіо Культура заступник міністра освіти і науки України Петро Коржевський, на базі коледжів, технікумів та профтехучилищ буде створена єдина система освіти, яка відповідатиме вимогам стейкхолдерів та забезпечить випускників достойним рівнем оплати праці.

Заступник міністра освіти й науки України Петро Коржевський прогнозує кардинально нові підходи до сфери професійної освіти. Але спершу посадовець просить забути старі назви: "Щодо словосполучення "ПТУ" — прошу вас забути його. Оцей бренд зробив злу справу системі професійної освіти, бо як корабель назвеш, так він і попливе. Ми будуємо сучасну єдину систему професійної освіти, яка не матиме статусних назв - коледжі, технікуми, училища. Це буде єдина система освіти, яка буде давати компетенції, з якими можна працювати на ринку кваліфікованим працівником, молодшим спеціалістом, молодшим бакалавром".

За словами Петра Коржевського, система професійної освіти стане цікавою та популярною. "Ми мали би задовольнити молоду людину, аби вона стала корисною суспільству, мала особистий добробут. Перенасиченість кількості дипломів про вищу освіту зіграла з нами злий жарт, і ми маємо майже 80% на 20% здобувачів вищої та професійної освіти, і тим самим чином ми маємо кволу економіку", — переконаний заступник міністра.

Серед основних завдань реформаторів посадовець вбачає залучення стейкхолдерів, які готові надавати учням у майбутньому робочі місця. Багато компаній уже відгукнулося, говорить Петро Коржевський.

"Я можу навести приклад рівненської компанії "Дедденс", яка займається органічним виробництвом продуктів. Ці підприємства інвестують кошти. Випускники отримують достойну оплату праці при проходженні виробничої практики, їх беруть на роботу. До речі, в одному із інтерв’ю міністр задекларувала, що тракторист станом на зараз заробляє більше, ніж міністр освіти. Це правда. Я би хотів, щоб таких випускників було на порядок більше. Тоді й міністр отримуватиме більшу зарплату, бо це залежить від таких трактористів та слюсарів, які наповнюють бюджет", — говорить заступник міністра освіти.

Крім того, за словами Петра Коржевського, у державному бюджеті на наступний рік закладено сто мільйонів гривень на регіональні навчально-практичні центри, де будуть навчатися майстри професійної освіти та перевчатимуться люди, які втратили роботу. І такі центри працюватимуть на інтереси регіону і його інвестиційну привабливість, бо в них будуть навчати затребуваним самі в цій частині України професіям. "Мені би хотілося, щоб робітника в Україні цінували", — каже Петро Коржевський.

Довідка: у 2019-му році до закладів професійної освіти зараховано 104 384 вступники. Із них 92503 учні навчатимуться за кошти регіонального замовлення, 11 881 учень - за кошти державного замовлення, за даними МОН.

фото - pixabay.com