Cправи щодо топ-посадовців закриті й не можуть бути відновленими — Віталій Шабунін про незаконне збагачення

Cправи щодо топ-посадовців закриті й не можуть бути відновленими — Віталій Шабунін про незаконне збагачення

В Україні набув чинності закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Передбачається позбавлення волі на 5-10 років з позбавленням права займатися певною діяльністю до 3 років у разі набуття особою активів, вартість яких більш ніж на 6 млн 243 тисяч гривень перевищує законні доходи. Що нового у законі? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

0:00 0:00
10
1x

Віталій Шабунін, зазначив, що суть закону не змінилася, просто підкореговані формулювання. "Єдине, що в попередньому законі не було цивільної конфіскації. Це нове, цього в Україні взагалі не було”. 

"Новий закон — це дві частини. Перше — це цивільна конфіскація. Інша — кримінальне покарання за незаконне збагачення. Сама назва статті "кримінальне покарання за незаконне збагачення" вже давно є в Кримінальному кодексі. Проблема в тому, що до 2014 року вона була так виписана, що нею неможливо було скористатися. У 2014 році парламент поміняв під тиском МВФ, медіа та громадських організацій цю статтю і вона почала працювати. А потім КСУ грохнув цю статтю. Зараз її знову відновили. У чому проблема з тим, що статтю вбили? Усе всім пробачено", — сказав він. 

Віталій Шабунін пояснив різницю між кримінальним покаранням та цивільною конфіскацією. "Кримінальне покарання: якщо суд довів, що посадовець винний — в’язниця, конфіскація всього майна. Але кримінальне покарання — це складний процес, який триває кілька років, це складно довести. У цивільній конфіскації все набагато простіше. Там не саджають у в’язницю, тому стандарт доказування набагато нижчий. Забирається майно — викидається із держслужби. Процес набагато швидший. Якщо до 6 млн.200 тисяч — тоді цивільна конфіскація, якщо предмет злочину більший, то в’язниця", — сказав він. 

Віталій Шабунін наголосив, що колишні кримінальні провадження щодо посадовців не можна відновити.  "Усім усе пробачено. Взагалі кримінальні покарання не застосовуються назад. Таке фундаментальне правило кримінального процесу. Було приблизно 70 проваджень по топ-посадовцях (майно на кілька мільярдів), які закриті й не можуть бути відновлені. Коли Зеленський подав законопроект у парламент, вони спробували цю історію відкорегувати. Він пропонував, щоб цивільна конфіскація могла бути застосована до майна три роки назад. Тобто цією процедурою можна було позабирати хоча б майно. Але парламентарі вирішили себе перестрахувати й цю норму прибрали. Тому й цивільна конфіскація, й незаконне збагачення як кримінальний злочин діятиме від  28 листопада. Тобто з цієї дати майно, яке набуте і яке не відповідає статкам, може бути предметом злочину", — розповів Віталій Шабунін.

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадила Верховна Рада попереднього скликання у 2015 році. Це було однією з умов для отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Однак у лютому 2019 року Конституційний суд визнав цю норму неконституційною і такою що суперечать принципу презумпції невинуватості. У Національному антикорупційному бюро закрили усі справи за фактом незаконнеого збагачення.

Джерело: https://www.facebook.com/vitaliy.shabunin