Що означає рішення уряду про гарантовану ціну на газ — пояснює експерт з енергетики

Що означає рішення уряду про гарантовану ціну на газ — пояснює експерт з енергетики

Уряд України схвалив гарантовану ціну на газ для населення на зиму 2019–2020 роки в розмірі 8 грн/куб. м. В уряді запевняють, що з урахуванням усіх витрат ціна буде на 7 % нижча, ніж у першому кварталі 2019 року (8 550 грн). Що таке рішення означає для українців? По це в ефірі Українського радіо розповів експерт з енергетики Валентин Землянський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Валентин Землянський прокоментував рішення уряду про гарантовану ціну на газ: "Для українців це означає подальше необґрунтоване зростання цін на газ уже під керівництвом уряду. Якщо раніше драйвером цих зростань був НАК "Нафтогаз", то тепер виступає прем’єр-міністр України, який говорить про страхову ціну. З одного боку, начебто таке благе діло. Проте ніхто не звертає уваги, що ціна зростає навіть у порівнянні з ціною, яка зараз є в листопаді (зараз ціна становить 5 878 грн за тис. куб. м. — ред.).

Валентин Землянський зазначив, що уряд фіксує високу ціну одразу. "Виникає питання: а навіщо нам страхова ціна, якщо уряд не покладаючи рук працює над укладенням транзитного контракту? (договір між Україною та Росією про транзит газу може бути підписаний до 13 грудня — ред.). Вони ж мотивують кризою. Мовляв, страхова ціна — бо може там так звана "ринкова ціна" зрости навіть до 12 /м3 гривень", — сказав він.

Він зазначив, що уряд фіксує підвищення. 

Зо його словами, головне питання полягає в тому, чому уряд встановлює ціну на рівні 7 грн. /тис. м3 з ПДВ без транспортування, коли ще два місяці тому ціна була 4,5-5 гривень за кубометр. Тоді говорили, що за такою ціною газ закачують до підземних сховищ.

"То чому газ, який закачали до підземних сховищ за такою ціною, зараз нам у вигляді страхової ціни пропонують по 7 або по 8? Уряд піклується про керівництво НАК "Нафтогазу", щоб у них не було зниження зарплат і премій, або уряд піклується про населення? Якщо про громадян, то чому така висока ціна?", — зазначив Валентин Землянський.

Нагадаємо, у жовтні ціна на газ для населення становила 4 272,76 грн./тис. м3. У вересні ціна була 4 493 грн./тис. м3. "Нафтогаз" тоді заявив про можливе подорожчання з настанням холодів.