Як антибіотики можуть зруйнувати здоров'я – пояснює експерт

Як антибіотики можуть зруйнувати здоров'я – пояснює експерт

З 18 до 24 листопада проходив Всесвітній тиждень антибіотикорезистентності. Що це таке та чим це явище загрожує здоров'ю людей в ефірі Українського радіо розповідав завідувач відділу антибіотикорезистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я Олександр Мацьков.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Антибіотикорезистентність – це стан, коли бактерії стають нечутливими до дії антибіотиків, що є глобальною проблемою у всьому світі і Україна тут не виняток.  Причини цього явища давно з’ясовані і зараз у світі фахівці б’ють на сполох, оскільки проблема є комплексною. В першу чергу антибіотикорезистентність виникає через нераціональне та неконтрольоване вживання антибіотиків, використання їх для виготовлення харчової продукції, а також недотримання вимог інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я", – розповів Олександр Мацьков.

Оскільки це комплексна проблема, то, зі слів експерта, до її вирішення приєднуються фахівці різних галузей, в тому числі й ветеринарної та агропромислової: "Проте, якщо говорити конкретно про населення, варто згадати про самолікування. Ніколи не варто використовувати антибіотики без призначення лікаря самостійно або якщо вони у вас залишилися від попереднього курсу лікування, не радити їх своїм друзям, знайомим чи колегам. В призначенні антибіотиків ключову роль повинен відігравати лікар, який має визначити не лише курс прийому, але й дозування. Якщо, припустімо, в упаковці випускається певна доза, то необхідність прийому тої чи іншої кількості таблеток теж визначає лікар. Ключовим наголосом тут є те, що лікар, який призначає антибіотики, несе відповідальність за результат лікування"..

"Якщо говорити про виробників продуктів та сільське господарство, то зараз доопрацьовуються проекти нормативно-правових актів, які будуть направленні на регулювання питання антибіотиків у тваринництві та рослинництві", – зауважив Мацьков.

Завідувач відділу антибіотикорезистентності та інфекційного контролю дав кілька порад для щоденного використання, аби уникнути подальших проблем: "Одну з ключових ролей грає дотримання особистої гігієни, зокрема, миття рук, яке стосується не лише звичайних людей, але й медичного персоналу. Адже дуже часто найстрашніші збудники з найбільшою стійкістю до антибіотиків зустрічається саме в закладах охорони здоров’я. Через руки передається більшість бактерій і недотримання гігієнічних практик у медичних закладах має свої негативні наслідки не лише для їхніх працівників, але й для пацієнтів". 

Олександр Мацьков вказав на доцільність проведення таких заходів як тиждень антибіотикорезистентності: "Це актуалізує проблему на всіх рівнях, в тому числі й на національному та регіональному. Це привертає увагу простих споживачів й лікарської спільноти до цієї важливої проблеми. Адже є перевірені міжнародні дані, що якщо вже зараз не вживати заходів, то в 2050 році ми отримаємо щорічно до 10 мільйонів смертей у світі, які будуть викликані резистентними бактеріями, тобто бактеріями, які стійкі до дій антибіотиків".    

ФОТО: pixabay