Суми в платіжках за газ та опалення будуть на 20-25 % нижчими, ніж минулорічні – Центр дослідження енергетики

Суми в платіжках за газ та опалення будуть на 20-25 % нижчими, ніж минулорічні – Центр дослідження енергетики

Кабінет міністрів України 15 листопада скасував постанову, яка встановлювала граничний тариф на опалення та гаряче водопостачання. Проте це не спричинить подорожчання послуг для населення, оскільки ціна на газ у Європі цього року знизилась, відтак платіжки в цьому опалювальному сезоні будуть на 20-25 % нижче, ніж минулорічні. Про це Українському радіо заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

"Щодо самої постанови Гройсмана, яка діяла, то він хотів у Верховну Раду і готовий був прийняти будь-що, аби сподобатись народу. Але це був просто абсурд, адже, уявімо, що ви – місцева влада й вас є певний міський бюджет, яким ви оперуєте, і є компанія, яка у вашому місті займається постачанням тепла. Приходить до вас директор цієї компанії і каже, мовляв, через цю постанову уряду в нього грошей купувати газ немає, зарплати людям також немає, бо все насправді дорожче, ніж у тарифі Гройсмана. Тому або ви звідкись візьмете гроші, або компанія тепло всьому місту відключить. І у вас, як влади, немає вибору. Адже якщо взимку відключать тепло, то бити будуть їх, мерів, а не прем’єра. Тому міські голови і звертались до нового уряду з проханням скасувати постанову попереднього складу КМУ", – пояснив Олександр Харченко.

На його думку, в зв'язку зі скасуванням постанови великого підвищення не відбудеться через суто ринкові причини: "На щастя, ціни на ринку газу у Європі цього року знизились настільки, що, якщо порівняти з минулим роком, то ми матимемо ціни на газ і, відповідно, й на тепло відсотків на 20 нижче. Також наразі уряд запропонував всім так званий страховий пакет, згідно з яким всю зиму ми маємо змогу отримувати газ, здається, на 21 чи 22% дешевше, ніж він був минулого року. Тому, якщо бути об’єктивним, то тарифи таки знизились".

"Щодо чинників, які можуть впливати на ціну, то варто пам’ятати, що в нас в країні по суті є один великий виробник газу і немає жодного ринку всередині країни. Ми маємо якимось чином визначити, скільки коштує газ і приблизно шість років визначали, що газ коштує дуже дешево. В результаті виробництво газу впало настільки, що нам самим геть не вистачає, щоб себе забезпечити, хоча могло б. По-друге, за цей час ми сплатили Росії 280 мільярдів доларів за постачання цього дешевого газу і в результаті на виході все погано. Вже три роки від Росії ми не залежимо, але ціна за це – ринкова вартість газу. Але, як показав цей рік, вона має тенденцію не тільки зростати, але й знижуватись і влітку була на 40 % нижча, ніж зазвичай, зараз – на 25 % нижча, ніж минулого року. Тому можу відповідально сказати, що платіжки будуть на 20-25 % нижче, ніж минулорічні, це залежить від конкретного міста", – заявив директор Центру дослідження енергетики Олексаднр Харченко.

Також Харченко висловив свою позицію й щодо встановлення тарифів загалом: "Я проти тарифів і віддав би перевагу суто ринковій ситуації, коли, по-перше, я міг би обирати, хто саме мені постачає газ, а, по-друге, щоб ціноутворення відбувалось не так, як зараз, коли нам пропонують тарифи і визначають їх за дуже складними методиками. Я б віддав перевагу конкурентному середовищу, аби мені пропонували газ чи електрику від п’яти постачальників".     

Нагадаємо, 15 листопада Кабінет Міністрів України  скасував постанову, ухвалену 26 червня попереднім урядом Володимира Гройсмана, яка встановлювала граничний тариф на опалення та гаряче водопостачання для міст обласного значення. Йшлося про встановлення граничної вартості опалення на рівні 1400 гривень за 1 тисячу гігакалорій за наявності приладів обліку і 35,21 гривень за квадратний метр без приладів обліку, а також  про граничний тариф на послугу гарячого водопостачання на рівні 83,66 гривень за кубометр води за умови підключення рушникосушарок і 75,74 гривень за кубометр, якщо їх немає. В уряді запевняють, що тарифи у зв’язку зі скасуванням постанови не зростуть. 

ФОТО: pixabay