Я ні копійки не вкладаю у свій Facebook — співвласник PR-агентства

Я ні копійки не вкладаю у свій Facebook — співвласник PR-агентства

Співвласник комунікаційного агентства «Provocateur PR» Богдан Дар підтримує відміну лайків, бо вважає, що тепер люди будуть менше звертати увагу на те, що думають інші люди, і вмикати свій мозок. Також він розповів, що значить бути блогером. Про це він розповів в ефірі Радіо Промінь.

0:00 0:00
10
1x

Хто такий блогер?

Блогер — дуже розмите поняття. Я вважаю, що ти є блогером коли робиш щось із постійною періодичністю. Насправді не так важлива кількість твоїх підписників, як їхня активність. Це окрема тема. Є дуже багато блогерів, у яких мільйон підписників і аж 15 коментарів. Дуже "перспективні" клієнти, які звертаються до мене за піаром. Я  не вважаю, що накручування — це добре.

Нехай у тебе буде менша аудиторія, але вона буде крута, вона ростиме сама по собі. Я, наприклад, ні копійки не вкладаю у свій Facebook. Час від часу на вулиці бачу людей, які підходять до мене й кажуть: "Класний Facebook". Приємно, що мене читають.

Кожен блогер обирає свою нішу. У тебе така легка сторінка, де можна відпочити та посміятися. Ти визначаєш кількість постів, фото та відео, які ти публікуватимеш за день?

Чесно кажучи, десь років три тому я намагався робити по три пости на тиждень. Зараз я над цим не задумуюся: коли щось приходить у голову, тоді пишу. Я така людина, що мені багато чого лізе в голову й мені потрібно цим ділитися.

Instagram почав приховувати лайки під постами. Таким чином він хоче заохотити користувачів не гнатися за кількістю лайків, а зосередитися власне на контенті. Чи впливає на тебе кількість лайків і активність на твоїй сторінці? 

Так, звичайно. Думаю, що це впливає на всіх. Хоча я вважаю, що дуже круто, що Instagram прибирає лайки.

Я бачу, що люди орієнтуються на лайки і визначають крутий пост чи ні за їхньою кількістю. Але це все стадний ефект. Я тепер буду менш звертати увагу на те, що думають інші люди й буду вмикати свій мозок: подобається чи не подобається пост. Наприклад, я гортаю Instagram і бачу два однакові пости. А ви знаєте, що в людини є 2-3 секунди, щоби зрозуміти подобається їй чи не подобається. Дуже багато людей дивиться на лайки замість того, щоби дивитися на сам пост. Є набагато розумніші чи крутіші пости, де менше лайків. 

Я вважаю, що це ідеальна картина (приховувати лайки під постами — ред.). Є люди, у яких сотні тисяч лайків, проте не факт, що це все реальні лайки. З іншого боку, це створює таку собі оману. Дивишся на сторінку дівчини й думаєш "вау", у неї все так круто. У неї мільйон лайків. Вона постійно подорожує. А може виявитися, що в житті це просто стюардеса тощо. Це окрема тема. Менше буде омани, менше буде ілюзорної ідеальності. 

А чи не робиться це для того, щоб ми більше часу проводили в Instagram?

Я думаю, що ми будемо більше часу проводити в Instagram. Вони для цього це й роблять. 

Як насправді привернути увагу до своїх постів? 

У кожного діджея є така папочка "вєрняк". У кожного блогера також є такі теми. Холіварні теми —  це Android і Apple, вагани та невегани та щось подібне. 

Ось, наприклад пост, де дівчина Богдана нагодувала двох веганів м’ясом та рибою. Там розгорнулися справжні суперечки. Отож компрометувати та дражнити?

Це так працює. Є таке явище, яке називається кліпове мислення. Я думаю, що це погано, але час покаже. Багато інформації, ми не можемо у все занурюватися, тому так. Під це підлаштовуються й музика, і фільми. Чому воно називається кліпове? Бо в музикальному кліпові дуже багато змін, які між собою ніяк не поєднуються. Це як реклама, яку ви дивитися й потім розумієте, що вже п'ятнадцять хвилин у телевізорі. 

Які твої методи підвищення продуктивності? Де твоє найкраще місце для роботи?

Чесно кажучи, дивлячися для якої роботи. Я люблю працювати в офісі. Я дуже люблю людей. Коли залишаюся вдома, бо погано себе відчуваю, то десь на другий день ловлю себе на думці, що розмовляю сам із собою. Це дуже страшно. Я соціальний і дуже люблю людей. Усі кажуть, що я заряджаю людей. Можливо, це так і є. Я люблю бути в офісі, люблю драйв. Проте ми усі ми різні. Я знаю хлопця, який працює стоячи. Є така методика проведення зборів: щоб вони були ефективнішими, їх рекомендують проводити стоячи. 

Що ти обираєш дзвінок чи смс? 

Дзвінок. 

Чому тобі так комфортніше? 

Я вважаю, що мій голос — це моя перевага. Я ходжу на курси постановки голосу. Знаєте, є таке явище "самотність у натовпі". Наче в тебе багато френдів, месенджер розривається, а тобі немає з ким випити кави. У Японії є таке явище "хікікоморі". Це люди, які просто не виходять із дому, вони можуть років по 5 сидіти вдома, вони працюють онлайн, замовляють їжу і взагалі не виходять зі своєї маленької квартирки в 15 квадратних метрів.