Як навчити дитину вчитися – поради від експертки

Як навчити дитину вчитися – поради від експертки

Як навчити дитину вчитися? Чи варто і як саме допомагати школярам виконувати домашні завдання? Про це в ефірі Українського радіо розповіла співавторка курсу для вчителів нової української школи, експертка громадської спілки "Освіторія" Інна Большакова.

0:00 0:00
10
1x

Питання про те, чи потрібне домашнє завдання – питання дискусійне

Усі моніторингові дослідження, які наразі проводяться в системі освіти, вивчають ставлення учнів до домашніх завдань і те, наскільки виконання домашніх завдань сприяють успішності дитини в школі та в житті. Наразі немає однозначної відповіді на це запитання.

Реальність така, що домашні завдання у наших школах є. Але вони є у різних країнах світу, і ставлення до домашніх завдань у різних країнах також різне, і навіть кількість годин для цього різна.

В середині дня мозок дитини потребує відпочинку, а не домашніх завдань.

Коли дитина прийшла зі школи, різкий перехід від того, що вона повернулася додому і одразу сіла виконувати домашні завдання, може не спрацювати. Нейробіологи говорять про те, що в середині робочого дня наш мозок потребує відпочинку. Десь близько другої години нам хочеться спати, і відпочинок у цей час доби – доцільний.

Після відпочинку мозок перебуває у розслабленому стані, і наступні робочі задачі ми виконуємо краще. Навіть у японських корпораціях вже є спеціальні кімнати, де працівники можуть відпочити ці 40 хвилин.

Мозок дитини має відпочити, бути несконцентрованим. Ці 40 хвилин допоможуть перезавантажитись.

Після відпочинку варто "з’їсти жабу"

Діти будуть робити те, що їм подобається, а те, що їм не подобається, робити не будуть. Є така порада "З’їж жабу". Наше ставлення до жаб ­– з такою легкою огидою. Коли у вас є якась діяльність, яку ви не дуже любите, або зовсім не любите, але яку треба виконати, ви зазвичай її відкладаєте на потім. Робите в останню чергу. І ця остання черга все не настає і не настає.

Так ось, "з’їж жабу" означає "почни з "жаби". Почни з того завдання, яке у тебе викликає найбільш негативні емоції.

Під час виконання цього завдання поспостерігайте за дитиною, з’ясуйте, чому саме це завдання для дитини виявилося жабою. Можливо, воно незрозуміле для неї, або їй не вистачає навичок – і тут вона має отримати допомогу від дорослого.

Повторення вивченого вранці корисніше за нічні посиденьки з підручниками

Коли ви щось вивчили на уроці, вам бажано це за годину повторити. Потім обов’язково поспати, зранку повторити ще раз. А потім ці періоди повторення вже можуть збільшуватися.

Сон сприяє запам’ятовуванню інформації. Тому ваші діти не мають до другої ночі робити уроки – це не має сенсу, бо їхній мозок вже не працює. Їм потрібно відпочити. Повторення вранці є більш успішним, ніж нічні посиденьки з підручниками.

Зараз скажу крамольну річ, але якщо дитина виконує домашнє завдання о другій ночі, вони не мають сенсу. Відбувається напруження нервової системи, і на наступний день дитина нездатна вчитися.

Навчання варто будувати за принципами таймменеджменту

Є такий принцип "томато" або "помідоро". Його винайшов італійський студент: він придумав розподіляти навчальний матеріал на частини, які може осягнути за 20 хвилин. Через 20 хвилин сконцентрованого навчання він робив 5-хвилинну перерву. Цих 5 хвилин має бути достатньо, бо якщо перерва на каву триватиме 10 хвилин, потім треба буде більше зусиль для того, щоб повернутися до своєї справи.

20 хвилин сфокусованого навчання – 5 хвилин перерва – 20 хвилин навчання і так далі. Чотири таких сети по 20 хвилин, після цього перерва пів години на відпочинок, і потім знову повернутися до навчання.

Цей режим ви можете налагодити для себе. Для нього було оптимально 20 хвилин, а для вас можуть бути 15.

Під час виконання домашніх завдань біля дитини не має бути гаджетів

Діти відмовляються від домашніх завдань, тому що вони їм здаються нудними і непотрібними. Нудними – тому що вони не бачать у них сенсу, а домашні завдання з гаджетами конкурувати не можуть апріорі.

Коли дитина виконує домашнє завдання, біля неї не має бути гаджетів. Це має бути правило. Діти сперечатимуться, але ви маєте розуміти, що за цим процесом потрібно слідкувати. Гаджет небезпечний у цьому сенсі, тому що не дає можливості сфокусуватися. Ви постійно переключаєтеся на сповіщення, повідомлення. І мозку знову потрібен час, щоб сфокусуватися.

Слухайте розмову повністю в ефірі Українського радіо!

Фото pixabay.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук