Ситуація з припиненням соцвиплат збіглась з конфліктом з головою Фонду соцстрахування – експертка

Ситуація з припиненням соцвиплат збіглась з конфліктом з головою Фонду соцстрахування – експертка

Лідія Ткаченко, провідник науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи, в ефірі Українського радіо проаналізувала ситуацію з припиненням соцвиплат від Фонду соціального страхування.

0:00 0:00
10
1x

Лідія Ткаченко нагадала, що Фонд соціального страхування робить виплати за двома видами страхування: виплати від нещасного випадку на виробництві, а також виплати у випадку тимчасової втрати працездатності. Останні передбачають виплати лікарняних та декретних, і саме з ними днями виникла технічна зупинка, якої, за словами експертки, в принципі не мало би бути.

"Коли формували бюджет на цей рік, не врахували, що виплати на декретні та лікарняні зростали значно швидше. Бюджет 2019 року виділяв майже 13 млрд гривень на виплати допомоги у нещасних випадках на виробництві, і 8,5 млрд на виплати у випадку тимчасової втрати працездатності: лікарняні та декретні. І оці 8,5 млрд були вичерпані. Оскільки бюджет фонду затверджується постановою Кабінету міністрів, мали би уже давно ініціювати зміни в бюджеті, перерозподілити видатки, збільшити цю суму. Цього не було зроблено вчасно. Є інформація, що все було підготовлено, усі документи, але не було затверджено постанову. Тобто це така технічна зупинка", – зазначила Лідія Ткаченко.

Вона порівняла цю ситуацію з минулорічним припиненням виплат від Пенсійного фонду.

"Тоді теж довго розбиралися, хто крайній, зрештою це коштувало посади тодішньому голові Пенсійного фонду. Ця ситуація дуже показова, наскільки у нас усі ці технічні, бюрократичні процедури неналагоджені, наскільки у нас кульгає виконавча дисципліна. І я не можу зрозуміти, чи це якась недбалість, якийсь збіг – чи це щось підлаштоване. Тому що це дуже збіглося з конфліктом з головою цього фонду", – зазначила експертка.

Раніше Павло Розенко припустив, що ситуація з припиненням виплат від Фонду була спричинена недбалістю.

Фото: platfor.ma