Держкіно перебуває в ситуації серйозної кризи, що загрожує зникненням українського кіно – Пилип Іллєнко

Держкіно перебуває в ситуації серйозної кризи, що загрожує зникненням українського кіно – Пилип Іллєнко

Вчора, 21 листопада, стало відомо, що останній претендент на посаду нового очільника Держкіно Юлія Сінкевич не змогла подолати співбесіду з конкурсною комісією та вибула із конкурсу. Чим може загрожувати ця ситуація державній установі та українському кінематографу загалом радіо Культура поспілкувалось з колишнім головою Держкіно Пилипом Іллєнком.

0:00 0:00
10
1x

"Я знаю, що вчора весь конкурс перетворися на фарс. Загалом вся реформа державної служби з так званими відборами, комісією, яка слабо розбирається в темі, тому що обирають фахівців люди, які самі фахівцями не є, ставлять дилетантські запитання і не зрозуміло, за якими критеріями оцінюють впродовж всього лише десяти хвилин, сумнівна.  Тому навіть побіжний перегляд цієї співбесіди доводить, що це був театр абсурду, в результаті якого без будь-яких пояснень були прийняті рішення. Це ставить під сумнів взагалі легітимність таких співбесід і викликає дуже багато питань до членів цієї комісії і до подальших подій. За законом, наскільки я розумію, має бути заново оголошений конкурс і я не думаю, що серйозні претенденти після перегляду співбесіди погодяться брати у цьому фарсі участь", – заявив Пилип Іллєнко.

Держкіно, за словами колишнього очільника, на сьогоднішній день повністю не має керівництва: "Мої заступники були звільнені й на їхні посади взагалі не оголошувались конкурси. На сьогодні є лише тимчасовий виконуючий обов’язки голови Держкіно і фактично ця одна людина виконує функції, які мали б виконувати три людини. А крім голови і заступників в центральному органі ніхто більше не може мати право підпису, тобто є ризик, що Держкіно може опинитися в ситуації, коли воно не зможе функціонувати навіть на елементарному рівні, наприклад, виплачувати співробітникам зарплату. Цей параліч може тривати невідомо скільки, тому що невідомо, коли буде наступний конкурс, чи зберуться там якісь претенденти. Це все говорить про те, що Держкіно і всеукраїнське кіно опинилося в умовах дуже серйозної кризової ситуації і відповідальність за неї лежить виключно на новій владі".

"Доказів і підтверджень, звичайно немає, проте все наводить на думку, що це спроба поставити свою людину та контролювати грошові потоки, які направляються до Держкіно. Й загалом довіра до цього конкурсу підірвана. І, якщо Держкіно перестане функціонувати, це призведе до того, що в нас знову зникне українське кіно. Тому що таке ставлення до інституцій руйнує й галузь, яку вони покликані репрезентувати.  Мені здається, що пора вже припиняти ставити експерименти на живих людях, тим більше на митцях, які на сьогоднішній день просто не розуміють, що буде далі. Вони не розуміють, як будуть проводитися конкурси далі, обіцяють присвоїти якісь рейтинги, скасовуються результати попередніх конкурсних відборів. Зриваються відбори на посаду керівника галузі, при чому з перегонів вибуває людина, яка мала консолідовану підтримку всієї кіноіндустрії, щодо компетенції якої ні в кого не виникало питань", – наголосив Пилип Іллєнко.     

Нагадаємо, колишній голова Держкіно Пилип Іллєнко подав у відставку у серпні, після чого Кабмін звільнив його заступників. 4 жовтня було оголошено конкурс на посаду голови Держкіно, після чого на сайті Державного агентства з питань державної служби було оприлюднено перелік з 13 кандидатів на посаду, проте пізніше перелік із сайту зник. Згодом з’явився новий перелік, в якому було лише 8 кандидатів. В наступних турах, які містити випробування на знання українського законодавства та розв’язання ситуаційних завдань, серед кандидатів на посаду залишилась лише Юлія Сінкевич. 21 листопада стало відомо, що остання кандидатка не змогла подолати співбесіду та вибула із конкурсу. 

ФОТО: Українська правда