Що готує Музей Революції Гідності на 21 листопада: заходи

Що готує Музей Революції Гідності на 21 листопада: заходи

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає шосту річницю Революції Гідності. Які саме заходи готує в цей день Музей Революції Гідності радіо Культура розповіла заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності Антоніна Піпко.

0:00 0:00
10
1x

"В нас вже на алеї Героїв Небесної сотні розпочинаються  заходи: о 10 годині біля каплички, яка побудована на честь загиблих героїв Небесної сотні, відбувся помильнальний молебень та покладання квітів. Впродовж всього дня проводитимуться екскурсійні програми в нашому інформаційно-виставковому центрі, який розташований на першому та другому поверхах Будинку профспілок та місцями Революції Гідності практично по Майдану, алеї Героїв Небесної сотні, вулиці Грушевського. О 14.00 годині всіх запрошуємо до КМДА на перегляд фільму "Київ незламний" за участі режисера Філа Стронгмана, фотографа Шуваєва", –  розповіла Антоніна Піпко. 

Але найвизначніша подія, за словами заступниці гендиректора музею, це відкриття виставкового простору і виставки під назвою "М3: майдан, меморіал, музей": "Ця виставка розташована на котловані навпроти верхнього виходу із метро Хрещатик і являє собою незвичайну конструкцію у вигляді куба. Це відкритий виставковий простір, де можна також ознайомитися і пригадати події Революції гідності. Можна буде умовно пройти шлях України від здобуття незалежності  аж до сьогоднішнього дня".

"На 17 годину запрошуємо всіх на котлован, де будемо говорити про Революцію гідності, наші цінності, свободу і гідність, за які власне й повстав Майдан", – наголосила Антоніна Піпко.

Нагадаємо, сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Зупинка законодавчозакріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликала обурення українців.

У ніч з 29 на 30 листопада силовики жорстоко розігнали на Майдані Незалежності активістів, переважно студентів. Влада пояснювала це бажанням розчистити місце для новорічної ялинки. Застосування грубої сили з боку влади, своєю чергою, спричинило ще більшу хвилю протестів, які переросли в Революцію Гідності.

ФОТО: Музей Ревоолюції Гідності