Представник ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов: "Щоб передати комфортний світ нащадкам, ми маємо займатися освітою у сфері сталого розвитку"

Представник ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов: "Щоб передати комфортний світ нащадкам, ми маємо займатися освітою у сфері сталого розвитку"

Нещодавно президент України своїм указом постановив забезпечити дотримання цілей сталого розвитку на період до 2030 року. Як Україна рухається до реалізації цих цілей та як влада, громада та бізнес працюють у напрямку досягнення Цілей сталого розвитку в Україні, в ефірі Українського радіо розповіли керівник програми розвитку ООН з досягнення цілей сталого розвитку в регіонах Мустафа Саіт-Аметов, засновниця та керівниця української мережі оздоровчих просторів Salt SPA Planet Вікторія Аверченко та координаторка інформаційно-аналітичного центру Агенція Сталого Розвитку АСТАР Анна Гаврилюк.

0:00 0:00
10
1x

Мустафа Саіт-Аметов розповів, що мета цілей сталого розвитку полягає в тому, щоб людство могло подолати будь-які локальні кризи

"Ми не маємо самі генерувати ці кризи, ми не маємо генерувати те, за що потім доведеться розраховуватися прийдешнім поколінням. Ці проблеми можуть виникати і в сфері екології, і в сфері економіки, і в сфері соціального розвитку. Для того, щоб вони не виникали у майбутньому, ми маємо розумно підходити до нашого розвитку вже сьогодні, – говорить представник ПРООН. – Усі цілі сталого розвитку дуже взаємопов’язані, і неможливо досягти однієї з цих цілей, не працюючи з іншими. Але є 17-а ціль, "Партнерство заради сталого розвитку", яка насправді є ключем до досягнення цих цілей".

Він наполягає: тільки разом, локальними, але реальними діями людство може досягти реалізації усіх цілей.

"Мислити треба глобально, а діяти – локально. Для того, щоб вирішувати ці проблеми, нам потрібно загальну стратегію перевести в локальні плани, на рівні країни, на рівні регіонів, аж до рівня окремої громади, будинку і родини. Це таке глобальне завдання – локалізація цілей сталого розвитку. З 2017 року Україна підготувала національну доповідь, де визначила конкретні цілі, адаптовані для України", – розповів Мустафа Саіт-Аметов.

Як приклад, представник ПРООН навів одну з цілей – подолання бідності у світі.

"У чому полягає боротьба з бідністю – в усуненні нерівності, насамперед економічної. Якщо нерівність зберігатиметься, жодний економічний розвиток не допоможе подолати бідність. Це ключове питання, яке ми не зможемо подолати, якщо будемо нерозумними. Для того, щоб досягти цілей сталого розвитку і побудувати суспільство, в якому більш справедливо розподіляються блага, ми маємо бути розумними", – наполягає він.

Вікторія Аверченко розповіла, що їхня компанія керується цілями сталого розвитку, адже в якийсь момент вони усвідомили, що локальний бізнес може вирішувати глобальні виклики людства.

"Таким викликом є урбанізація, адже наразі 50% людства живуть у містах і за прогнозами до 2050 року їх буде 70%. Наслідком урбанізації є забруднене повітря, що призводить до передчасної смерті мільйонів людей. Ми як бізнес просуваємо ідею профілактичних заходів, у тому числі у наших оздоровчих центрах. Тому наша головна ціль – "Міцне здоров’я та благополуччя", – ділиться Вікторія Аверченко. – На базі цінностей легше знаходити партнерів за кордоном. Увесь світ рухається в цьому напрямку – у напрямку сталого розвитку і свідомого підходу до свого життя, екології та навколишнього середовища. Споживач також змінюється, змінюється його підхід. І тому це вже необхідність для будь-якого бізнесу – бути свідомим".

Громадський сектор також не залишається осторонь реалізації цілей сталого розвитку. Про це розповіла Анна Гаврилюк:

"Громадський сектор – це, по суті, платформа для взаємодії бізнесу, влади, населення. Ми хочемо поділитися своїм досвідом і показати, що громадськість долучається до реалізації цілей сталого розвитку. Зокрема ми реалізували проєкт "17 мінігрантів від АСТАР", де ми популяризували цілі сталого розвитку серед населення Хмельниччини. Кожна людина могла переконатися, що вона може вирішувати проблеми людства на такому локальному рівні: у своєму районі, місті, селі, навіть у домі, де вона проживає. Для нас найголовнішим є діяти тут і зараз, щоб цей світ залишився таким самим для минулих поколінь", – зазначила активістка.

Мустафа Саіт-Аметов переконаний: глобальний порядок денний є закликом до кожної людини. Щоб відповісти на цей заклик, потрібно зрозуміти, що ти можеш передати до своїх нащадків, щоб їхній світ був комфортним та у ньому було можна жити.

"А для цього потрібна освіта. На сьогоднішній день освіта, просвітництво у сфері сталого розвитку є найактуальнішим завданням. Програма розвитку ООН в Україні зараз працює над розробкою трьох курсів, які згодом будуть доступними для всіх в онлайні. Це будуть курси, спрямовані на представників влади, на бізнес і на громадських лідерів, – вважає представник ПРООН. – Ключ до вирішення цих проблем – у нас самих. Завдання, які ми ставимо перед собою, потребують нашої реальної залученості. Тому обізнаність з часом перетворюється на стиль життя. Щоб передати нашим нащадкам комфортний світ, треба мислити глобально, а діяти локально. І усім разом".